latinica  ћирилица
04/09/2015 |  17:21 | Autor: SRNA

Novak: Јača energetska saradnja Moskve i Pekinga

Niz prednosti koje imaju kineski partneri omogućiće da se trgovinska razmjena Rusije i Kine u bliskoj budućnosti podigne sa 100 milijardi evra na 200 milijardi evra, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

 - Kineski partneri danas su zaista konkurentni i imaju prednost jer mogu da privuku jeftino finansiranje po niskim stopama, sa učešćem kineskih banaka koje mogu da kreditiraju projekte - rekao je Novak u intervjuu televiziji "Raša tudej".

Novak je rekao da je osnovan poseban kineski fond "Put svile" sa kapitalom od 40 milijardi dolara, koji takođe može da ulaže u ove projekte i da ih kreditira, pozivajući se na niz ugovora koji su potpisani sa velikim kineskim kompanijama.

- Među tim preduzećima su kineska naftna i hemijska kompanija SINOEK, nacionalna naftno-gasna korporacija KNPK, Fond "Put svile" i kompanija "Hem Čajna". Sa tim kompanijama ruska strana je potpisala niz ugovora o isporuci nafte, izgradnji gasno-hemijskih preduzeća i privlačenju investicija u tu sferu - dodao je Novak.

Prema njegovim riječima, riječ je o čitavom nizu projekata koji saradnju u energetici podižu na novi nivo i omogućavaju da dalji razvoj i da se postižu ciljevi koje su postavila rukovodstva ove dvije države, a to su razvijanje energetske saradnje i povećanje trgovinske razmjene.

- Ti poslovi dostižu vrijednost u visini od 100 milijardi evra, sa tendencijom rasta do 200 milijardi evra u bliskoj budućnosti - dodao je ruski ministar.

Novak je, takođe, najavio da će uskoro otputovati u Pakistan, gdje je planirano potpisivanje sporazuma o izgradnji gasovoda "Sjever-Јug". Posjeta je planirana za kraj septembra.

Ministar energetike je podsjetio da se trenutno ne govori o izgradnji gasovoda u Bugarskoj jer je realizacija projekta "Јužni tok" obustavljena, ali ne krivicom Rusije.

- U skladu sa dogovorom sa našim turskim partnerima, realizujemo projekat "Turski tok" i pregovaramo o realizaciji izgradnje sistema za prenos gasa i gasovoda na granici Turske i Grčke - objasnio je Novak.