latinica  ћирилица
04/09/2015 |  17:32 | Autor: SRNA

Latić: Arapi kupuju Sarajevo

Kao što su rigidni komunisti ubili duh bratstva i jedinstva jugoslovenskih naroda, tako je SDA vjersko-nacionalnom ideologijom ubila duh multikulturalnosti društva, što se najbolje vidi u Sarajevu, ocjenjuje politički analitičar Nedžad Latić.
Sarajevo (Foto: Didym/Wikipedia) -
Sarajevo (Foto: Didym/Wikipedia)

"Nema sumnje da su Sarajlije frapirane onim što vide i svakodnevno susreću na ulicama svoga grada. Treba otvoreno reći - sa ovakvom najezdom arapskih turista i biznismena, Sarajevo postaje `Bakirova /Izetbegović/ Lampeduza`", kaže Latić.

On upozorava da se kupovinom nekretnina i zemlje u Sarajevu i oko njega, koju uzimaju najčešće državljani zemalja Persijskog zaliva, potpuno mijenja demografska slika grada.

"U vrijeme kada se iz Bosne iseljava 68.000 stanovnika, u Sarajevo dolazi rekordan broj navodnih turista iz ovih zemalja. Prorežimski mediji to predstavljaju kao ekonomski uspjeh turizma u BiH, veći od onog iz vremena Zimskih olimpijskih igara 1984. godine", upozorava Latić.

U autorskom tekstu objavljenom na portalu "Bosnia tajms", Latić pita da li je njihov motiv samo turizam ili je riječ o dovoljno imućnim ljudima koji ne moraju sa zavežljajem u ruci bježati prema Evropi, već mogu da plate avionsku kartu i smještaj u Sarajevu, te usput kupe neku nekretninu.

Povrh svega, tvrdi on, u Sarajevo se preko tajkuna SDA sliva i pere "prljavi novac".

"Sarajevo se našlo u kandžama vrlo ospkurnih biznismena i političkih moćnika. U takvom ambijentu nema govora da se može razvijati bilo kakva multikulturalnost, što je krasilo ovaj grad i činilo ga jednom od najsimpatičnijih metropola na svijetu", konstatuje Latić.

On smatra da stranke koje pokrivaju bošnjačko glasačko tijelo moraju više raditi na problemu sekularizma jer se SDA definitivno opredijelila za politički populizam, što sa sobom nosi latentnu opasnost od sektaških sukoba među Bošnjacima.