latinica  ћирилица
04/09/2015 |  17:56 | Autor: SRNA

Đokić u Šamcu: Pomoć u sanaciji štete u privredi

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Šamcu da je planirano da u naredne dvije sedmice bude održana sjednica Upravnog odbora Fonda solidarnosti Srpske na kojoj će biti odlučeno o izdvajanju iznosa ovoj opštini za sanaciju štete u privredi koju su pričinile prošlogodišnje poplave.
Đokić u  Šamcu - Foto: SRNA
Đokić u ŠamcuFoto: SRNA

"Koji će iznos biti još ne mogu reći, ali je za ove namjene preostalo ukupno 14 miliona KM. Prethodnih šest miliona KM je plaćeno Doboju, a ukupan iznos sredstava koja su izdvojena za te namjene u Fondu je 20 miliona KM", naveo je Đokić.

Đokić, koji je sa načelnikom opštine Šamac Savom Minićem i privrednom delegacijom opštine razgovarao o sanaciji štete i inicijativi za osnivanje opštinskog udruženja privrednika, naveo je da su zahtjevi privrednika realni i da ih treba što je moguće prije razmatrati na sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti.

"Vlada Republike Srpske podržava rad Fonda i ranije smo ustanovili kriterijume da prioritet u doznaci sredstava za štetu od poplava iz Fonda imaju Šamac i Doboj, s obzirom na to da je karakter poplava u ove dvije lokalne zajednice bio poseban, veći nego u drugim opštinama", napomenuo je Đokić.

On je podsjetio da je domaćinstvima koja su pretrpjela štetu u Šamcu isplaćen iznos u vaučerima, kao i pomoć poljoprivrednicima za oporavak od poplava.

Đokić je naveo da je danas razgovarano o podršci opštini Šamac u daljim razvojnim aktivnostima, kao i podršci privredi.

"U narednom periodu imaćemo sastanke i u Republici Srpskoj i van Srpske sa poslovnim partnerima i onima koji su zainteresovani da dođu i ulažu kapital, a i sa domaćim kompanijama. Dogovorili smo metod obrade podataka i predstavljanje onoga što su posebne mogućnosti šamačke privrede i preduzeća spremnih za saradnju", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je naglašeno da će se u narednom periodu na razne načine pomoći privrednim subjektima u pribavljanju sertifikata za određene grupe proizvoda kojima nastupaju na spoljnim tržištima.

Đokić je za 18. septembar u Šamcu najavio susret sa privrednicima sa kojima će razgovarati i o novim mogućnostima i posjetiti njemačku kompaniju "Bader", koja je pokazalu veliku solidarnost, iako je pretrpjela ogromnu štetu.

"`Bader` zaslužuje da na poseban način bude pomenut, jer su pomogli radnike koji su radili kod njih. Odveli su ih u Njemačku da rade, a poslije, kada se moglo raditi u `Baderu`, ponovo su vraćeni u Šamac. Takve dobre primjere treba istaći i podržati", rekao je Đokić.

Predsjednik Inicijativnog odbora udruženja privrednika opštine Šamac Čedomir Borojević rekao je da bi pet miliona maraka vratilo ovu lokalnu zajednicu na put ozdravljenja i vratilo na posao oni koji su ga izgubili zbog štete.

Prema njegovim riječima, privreda je još u fazi oporavka i privrednici koji rade koriste kapacitete u obimu 30 odsto.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je da je prije posjete ministra održan sastanak sa Inicijativnim odborom privrednika opštine Šamac i postignuta saglasnot o načinu pođele pomoći iz Fonda.

Minić je naveo da je šteta u privredi u opštini Šamac, prema službenim podacima, 41 milion maraka, a štetu je pretrpjelo više od 300 privrednih subjekata.