latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:48 | Autor: RTRS

SNSD: Odgovornost zbog štetnih odluka srpskih predstavnika u Sarajevu (VIDEO)

Zbog izdajničke politike SDS-a u Sarajevu, štetnih odluka po Republiku Srpsku i nesaradnje sa institucijama Srpske, predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik najavio je mogućnost izmjene Krivičnog zakona, kojom bi se srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH pozvali na odgovornost. Ovo je jedan od zaključaka prve sjednice novoizabranog Predsjedništva SNSD-a. U fokusu su bila i druga ekonomsko-socijalna i politička pitanja u Republici Srpskoj i BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Greške srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama više se neće praštati. Sprovede li SNSD zaključak koji je na prvoj sjednici Predsjedništva usvojio – povjerenje glasača i mandati će se morati čvrsto braniti. Odbrana je interes Republike Srpske. Njega, prema tvrdnjama SNSD-a, u Sarajevu posljednju godinu nema. Zbog toga najavljju izmjenu Krivičnog zakona i odgovornost srpskih predstavnika.

"Vidjelo se da politika Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, već veleizdajnička koja je svakim danom sve vidljivija. U posljednje vrijeme vezano za uzrušavanje interesa i aerodroma u Banjaluci stavljajući određena prava drugim koja nemaju tehničku osposobljenost, rekao je Dodik.

Najavljuje da će SNSD uskoro u javnost uputiti inicijativu o kršenju interesa Republike Srpske na nivou BiH. Sve zbog nesaradnje sa srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama i podaništva prema Bakiru Izetbegoviću i SDA.

Dodik kaže da je "novi metod, zaključak SNSD-a, da svako pitanje koje se razmatra na nivou BiH treba prvo da bude razmatrano u institucijama - Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske".

Nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, Dodik je rekao da je Srspka u mandatu vladajuće koalicije stabilizovala svoj institucionalni kapacitet, a da su SDS i PDP u prethodnim mjesecima samo iznosili laži kako će sakupiti skupštinsku većinu. Ponovio je da stranka kojom rukovodi stoji iza sporazuma sa koalicijom u Srpskoj. Traži hitno sprovođenje ranije postignutih i potpisanih sporazuma. Na sjednici Predsjendištva razgovarano je i o pitanju migranata u regionu i Evropi koja je, kaže, pala na ispitu humanosti. Zbog toga, Evropa mora tražiti jasan odgovor o migracijama.

"BiH uopšte nije spremna osim onog humanog odnosa. BiH ne raspolaže smještajnim kapacitetima, nema novca, objekte...", kaže lider SNSD-a.

Predsjedništvo SNSD-a usvojilo je 25 zaključaka od koji se većina odnosi na ekonomsku i socijalnu situaciju u Srpskoj i BiH. Usvojen je i Poslovnik o radu. Odlučeno je da će se na narednoj sjednici birati izvršni sekretar i radna grupa za formiranje Gradskog odbora u Istočnom Sarajevu.