latinica  ћирилица
04/09/2015 |  19:01 | Autor: RTRS

Resorni ministri uvjereni: Izvoz mlijeka iz BiH od 9. septembra (VIDEO)

Ukoliko domaće mlijeko ne dobije "zeleno svjetlo" za izvoz u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina je pronašla način na koji će zaštiti domaće proizvođače mlijeka, poručeno je nakon sastanka tri resorna ministra, Steve Mirjanića, Mirka Šarovića i Šemsudina Dedića. Na koje mjere su mislili nisu željeli da odgovore.
Stevo Mirjanić, Mirko Šarović - Foto: RTRS
Stevo Mirjanić, Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Ministri su, ipak, uvjereni da će na sastanku sa predstavnicima Evropske unije u Briselu 9. septembra, Bosna i Hercegovina konačno dobiti odobrenje za izvoz mlijeka u Evropsku uniju.

Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi se udovoljivo žalbi Hrvatske o stopiranju izvoza mlijeka iz BiH. Mlijeko koje se proizvodi u BiH istog ili boljeg kvaliteta od onog koje dolazi iz Hrvatske, poruka je resornog bh ministra Mirka Šarovića. Kaže da se iz Hrvatske u BiH prošle godine uvezlo 15 miliona litara mlijeka, a da iz BiH nije izašao nijedan litar.

"Naše mlijeko zadovoljava sve standarde koji se traže u EU, oni imaju pravo da štite svoje proizvode, mi imamo pravo da štitimo svoje. To pravo ćemo iskoristiti 9. septembra, a ako bude potrebno iskoristićemo i druge mjere", rekao je Šarović.

Dogovoreno je da u narednim danima budu intenzivirane aktivnosti u pravcu skidanja zabrane izvoza mlijeka i da su do sad preduzete konkretne mjere nadležnih institucija.

Ministar Stevo Mirjanić ističe da su se posebno saglasili da i dalje preduzimaju mjere koje se odnose na stvaranje uslova za još veći broj farmi i mljekara koje bi mogle biti kandidovane za izvoz mlijeka.

Zbog žalbe Hrvatske za uvoz mlijeka iz BiH u EU, resorni federalni ministar Šemsudin Dedić pozvao je građane da kupuju mlijeko od domaćih proizvođača: "Bez obzira u kom dijelu Bosne i Hercegovine je proizvedeno mlijeko, jer to je interes svakog građanina BiH."

Resorni ministri razgovarali su i o uvođenju plavog dizela u Bosni i Hercegovini, što bi moglo da se realizuje do kraja godine. O ovome će zajednička inicijativa biti upućena narednih dana Savjetu ministara BiH, Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje i Parlamentu BiH.