latinica  ћирилица
04/09/2015 |  21:04 | Autor: B92

"Kako Orban misli da nas sve strpa u zatvore?"

Autobusi sa izbjeglicama ponovo u velikom broju pristižu u prihvatni centar u Kanjiži. Porodice sa djecom ovde će prespavati i sutra nastaviti put ka Mađarskoj.
Izbjeglice u Kanjiži - Foto: B92
Izbjeglice u KanjižiFoto: B92

Ostali će možda već večeras krenuti na put.

Neki od njih već su čuli za novi zakon Mađarske, kojim će od 15. septembra oni koji ilegalno pređu granicu završiti u zatvoru na pet godina.

"Kako zamišljaju da 10.000 Sirijaca strpaju u zatvor? Taj zakon im je potpuno besmislen", kaže Ahmed.

Dok nam Ahmed priča da ga ni novi zakon, kao ni ograda neće spriječiti da preko Mađarske stigne do Njemačke, njegovi prijatelji, zajedno sa desetinama ostalih izbjeglica, čekaju u redu da dobiju svoj paket sa hranom, vodom i ličnom higijenom.

Čak i radnici Crvenog krsta primjećuju da izbjeglice, kad stignu u Kanjižu, imaju više entuzijazma.

"Kao što ovde u Kanjiži već vidimo, ljudi, osjećamo po njima da su već blizu granici, blizu su Evropi i imaju povećanu nadu da još malo, pa će stići svoj cilj", kaže Monika Česko iz Crvenog krsta Kanjiža.

Cilju su još bliže kada stignu do Horgoša, kilometar udaljenog od granice.

Murad je iz Iraka. Od nas saznaje da postoji mogućnost da iz Njemačke bude vraćen u svoju zemlju jer ne bježi od rata.

"Nije baš tako. U Iraku se, takođe, puca. Pobunjenici se stalno sukobljavaju. Moj otac je tamo poginuo. U Iraku sam ostavio tri mlađe sestre i dva brata, želim da ih dovedem, kad se snađem u Njemačkoj", priča Murad.

Na put ka Mađarskoj spremaju se i Јusuf, njegova sestra i troje male djece, među kojima i šestomjesečna beba. Kažu da su uplašeni, jer ne znaju šta će ih sačekati kada se približe ogradi.

Kaže da će on i njegov drug pokušati da izbjegnu ostavljanje otiska prsta. Јusufova sestra je, zbog djece, spremna da ostavi otisak.

"Idemo u Njemačku ili Holandiju. U Mađarskoj će nas sigurno uhvatiti policija i neće nam dati da prođemo, ako ne ostavimo otisak. To je veliki problem", navodi Јusuf.

Postoji mogućnost da narednih nedjelja ovim putem krene mnogo duža kolona izbjeglica, koje će željeti da preko Mađarske stignu do željenih zemalja, prije nego što stupi na snagu novi krivični zakon Mađarske.

Poslije 15. septembra njihov ulazak u tu zemlju mogao bi da bude još neizvjesniji i još opasniji nego što je sada.