latinica  ћирилица
09/09/2015 |  13:15 | Autor: TANЈUG

Austrija slavi plasman fudbalera na Euro

Širom Austrije i danas je prisutna fudbalskoj euforija nakon pobjede reprezentacije nad Švedskom, u gostima, kojom se ova zemlja plasirala na Evropsko prvenstvo.
Proslava fudbalera Austrije (FOTO: theguardian.com) -
Proslava fudbalera Austrije (FOTO: theguardian.com)

Stotine navijača dočekalo je reprezentativce na bečkom aerodromu Švehat jutros oko pet časova, da sa njima proslavi ubedljivu pobjedu od 4:1, što je rijetkost u Austriji.

Igrači su još u avionu slavili istorijski uspjeh uz poruku "Francuska mi dolazimo".

Navijači su posebno slavili selektora, Švajcarca Marsela Kolera, koji je ostvario "čudo" u austrijskom fudbalu, jer niko, na početku kvalifikacija nije računao ni sa osvajanjem više od trećeg mjesta u grupi.

"Neopisivo je kako smo dočekani. Ogromno hvala našim navijačima", istakao je reprezentativac Mark Јanko, a kapiten Kristijan Fuhs je dodao da se čitav tim raduje ne samo pobjedi nad Švedskom, već i plasmanu.

"Ovako nešto nisam do sada nikada doživio. Dugo smo radili da bi ovo postigli i mnogo smo žrtvovali. Pobjeda kao u Stokholmu pokazuje kvalitet ekipe. Lično ću biti večno zahvalan selektoru što mi je pružio šansu", kazao je reprezentativan Rober Almer.

Takođe i brojni igrači porijeklom sa Balkana, koji su ponajviše doprinijeli plasmanu na Evropsko prvenstvo, Marko Arnautović i Zlatko Јunuzović ističu da je ovaj tim ušao u istoriju.

Austrijski kancelar Verner Fajman, takođe, je oduševljen sinoćnim velikim uspjehom reprezentacije Austrije.

Fajman je, nakon radnog sastanka sa švedskim kolegom Stefanom Lefvenom, prisustvovao utakmici u Stokholmu, a po završetku susreta čestitao je igračima na pobedi.