latinica  ћирилица
09/09/2015 |  21:11 | Autor: SRNA

Elizabeta druga-britanski monarh sa najdužim stažom

Britanska kraljica Elizabeta Druga zahvalila je danas svima kod kuće i u inostranstvu na "dirljivim porukama" nakon što je postala britanski monarh sa najdužim stažom.
Kraljica Elizabeta - Foto: The Telegraph
Kraljica ElizabetaFoto: The Telegraph

Kraljica Elizabeta Druga /89/, danas je oko 17.30 oborila rekord koji je postavila njena čukunbaka kraljica Viktorija, koja je vladala, prema proračunu Bakingemske palate, 23.226 dana, 16 časova i 23 minuta.

Kraljica Elizabeta je danas rekla da ona sama nikad nije težila da dobije titulu monarha sa najdužim stažom.

Tačan trenutak kada je kraljica Elizabeta postala monarh sa najdužim stažom je nepoznat. Njen otac DŽordž Šesti umro je u ranim jutarnjim časovima 6. februara 1952. godine, ali tačno vrijeme smrti nije poznato, navodi Bi-Bi-Si.

Uzimajući u obzir prestupne dane u vladavini oba monarha Bakingemska palata je izračunala da je kraljica oborila rekord u otprilike 17.30. Prema nekim informacijama, kralj DŽordž Šesti umro je oko 1.00 iza ponoći, piše "Gardijan".

Rad u Donjem domu parlamenta odgođen je za pola sata kako bi poslanici, predvođeni premijerom Dejvidom Kameronom, mogli da čestitaju kraljici.

Kameron je rekao da je kraljica Elizabeta Druga bila "stijena stabilnosti" u vrijeme velikih promjena, i njena vladavina predstavlja "zlatnu nit kroz tri poslijeratne generacije".