latinica  ћирилица
11/09/2015 |  16:38 | Autor: SRNA

Na rijeci Trebišnjici azil za patke

Trebinjac Petar Pantović na rijeci Trebišnjici napravio je azil za patke u koji donosi male, tek izlegle pačiće pa kada ih othrani i procijeni da sami mogu da se snalaze, pušta u vodu.
Trebinje: Azil za patke - Foto: SRNA
Trebinje: Azil za patkeFoto: SRNA

 Boraveći dugo godina na vodi, ovaj zaljubljenik u životinje, primijetio je da mali pačići nestaju, pa je došao na ideju da napravi jedan prostor uz obalu gdje je kajakom skupljao tek izlegle ptice, hranio ih dva do tri mjeseca, a kada bi narasli puštao bi ih u vodu da se sami snalaze.

"Već sam spasio petnaestak malih pačića i trenutno se brinem za grupu od njih jedanaest", kaže Pantović i dodaje da im on sam kupuje svu potrebnu hranu i da bi bilo lijepo da postoji neko udruženje za zaštitu ovih životinja.

Ističe da je veoma srećan kada svoje pačiće vidi kako plivaju po rijeci Trebišnjici i svojom ljepotom skreću pažnju prolaznicima i turistima, ali da je poseban osjećaj kada se oni, tako odrasli, vrate u svoj azil.

"Svi se mi kunemo u rijeku Trebišnjicu, ali to nije dovoljno. Ova rijeka zaslužuje da na njoj ima života", kaže Pantović i izražava nadu da će neko imati sluha i pozabaviti se zaštitom malih pačića.