latinica  ћирилица
13/09/2015 |  19:13 | Autor: RTRS

Do 15. novembra završetak Јužnog krila UKC u Banjaluci (VIDEO)

Duge liste čekanja i velike gužve u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci uskoro bi trebalo da postanu prošlost. Do 15. novembra biće završena izgradnja Јužnog krila, u koji će do kraja godine biti useljen poliklinički dio Kliničkog centra. Time će biti razdvojeni ambulantni od pacijenata na bolničkom liječenju.
Aktuelno UKC Banjaluka - Foto: RTRS
Aktuelno UKC BanjalukaFoto: RTRS

Bolest od koje 45 godina boluje Univerzitetski Klinički centar jesu gužve i nedostatak prostora. Kako su se organizacione jedinice razvijale, sve je veća bila i potreba za većim prostorom. Izgradnjom Јužnog krila u koji će biti smještene – ORL, oftalmologija, neurologija, kardiologija, hematologija, zavod za nuklearnu medicinu i laboratorija, problem bi trebao biti riješen.

Završetak Јužnog krila, značiće razdvajanje ambulantnih od pacijenata na bolničkom liječenju, jer će UKC, prvi put imati poliklinički dio sa dnevnom bolnicom i dijagnostikom. Dio najsavremenije opreme, već je instaliran, dok je dio u fazi ugrađivanja.

Zoran Aleksić, predsjednik Tima za praćenje i realizaciju ugovorenih radova na projektu centralnog dijela Јužnog krila kaže da se sa završetkom centralnog hola, koji je energetsko-telekomunikaciono-informatičko čvorište, stvaraju pretpostavke da dvije trećine Јužnog krila bude pušteno u funkciju.

"Otvaranjem Јužnog krila koji je površinski ogroman, koji ima ogromne tehničke ali i građevinske kapacitete, stvaraju se uslovi da kroz taj polikliničko-dijagnostičko-ambulantni dio prođe ogromna većina bolesnika, što će značajno ubrzati proces rada, smanjiti troškove, a trebalo bi da značajno smanji i liste čekanja" , ističe mirko Stanetić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Preseljenju se jednako raduju ljekari, osoblje ali i pacijenti, naročito na klinikama gdje su liste čekanja najduže. Laboratorija, će biti preseljena iz suterena, Invanzivna karidologija i Nuklearna medicina dobiće značajnu opremu i prostor. Najsavremeniji aparati za rano dijagnostikovanje bolesti od malignih do infarkta srca PET CT i SPEKT CT skeneri, koji se smatraju revolucijom u dijagnostici, već su instalirani u Јužnom krilu.

"To su nove pretrage koje će omogućiti da našim, prvenstveno onkološkim bolesnicima omogućimo najsavremeniji dijagnostički vid pretraga koje su standard u svijetu", kaže Dragi Stanimirović, načelnik Zavoda za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde.

Od prijema pacijenta do precizne dijagnoze, put će biti mnogo kraći. Sredstva za izgradnju Јužnog krila obezbijeđena su kroz tri različita kreditna aranžmana.Površina mu je 18.000 kvadrata, a sa novim prostornim kapacitetima, najsavremenijom opremom i vrhunskim timom stručnjaka,Univerzitetski klinički centar napredovaće na listi referentnih zdravstvenih ustanova u regionu, ali i šire.