latinica  ћирилица
21/09/2015 |  18:53 | Autor: TANЈUG

Kad lijek poskupi 5.500 odsto

Medicinska javnost protestuje zbog nevjerovatnog poskupljenja lijeka "daraprim" od 5.500 odsto koji je standardna terapija u liječenju od parazitskih infekcija koje mogu biti opasne po život i na tržištu je već 62 godine, prenosi američki list Njujork tajms.
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

Njujoroška startap kompanija "Turing Pharmaceuticals", u avgustu ove godine, otkupila je patent za lijek "daraprim", podižući odmah cijenu jedne tablete sa 13,50 dolara na 750 dolara, zbog čega su troškovi liječenja pojedinih pacijenata skočili na više hiljada dolara.

U pismu upućenom kompaniji Turing, američko Društvo za infektivne bolesti (IDSA) i Udruženje za liječenje HIV infekcije (HIVMA) zatražili su od kompanije da razmotri novu cijenu.

"Ova cijena je neopravdana za pacijente kojima je lijek potreban, i neodrživa za sistem zdravstvene zaštite", navodi se u pismu. Poskupljenje "daraprima", međutim, nije izolovan slučaj, navodi njujorški dnevnik, podsjećajući da je cijena lijeka "cikloserin" za liječenje multi-rezistentne tuberkuloze skočila sa 500 dolara na 10.800 dolara za 30 pilula, nakon što je prešao u vlasnistvo kompanije "Rodelis Therapeutics".