latinica  ћирилица
22/09/2015 |  10:40 | Autor: SRNA

Zagađeni vazduh godišnje ubije 3,3 miliona ljudi

Zagađeni vazduh svake godine ubije 3,3 miliona ljudi, a najviše žrtava je u Kini - 1,4 miliona! Visoka je stopa smrtnosti od lošeg vazduha u Indiji - 645.000 te Pakistanu - 110.000 žrtava godišnje.

Naučnici upozoravaju da sve veću ulogu u trovanju vazduha ima poljoprivreda i navode da će, ako se trend nastavi, do 2050. broj smrti uzrokovan zagađenjem zraka biti udvostručen.

Stručnjaci iz Njemačke, sa Kipra, iz Saudijske Arabije i sa Harvarda napravili su do sada najdetaljniju procjenu smrtnosti od zagađenja vazduha.

- Oko šest odsto svih smrti u svijetu događa se zbog izloženosti zagađenom vazduhu. Broj je veći nego što su naučnici očekivali - ističe profesor ekoloških nauka DŽejson Vest sa Univerziteta Sjeverna Karolina.

Zagađeni vazduh ubija više nego HIV i malarija zajedno - navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Priroda".

Najviše smrti od posljedica smoga i "crnila" uzrokuje grijanje i kuvanje na drva te ostala biogoriva u zemljama u razvoju.

Ono što je naučnike iznenadilo jeste da se na drugo mjesto uzročnika zagađenja svrstala poljoprivreda.

- Problem je u amonijaku iz umjetnih gnojiva i životinjskog otpada - upozorava DŽoš Liliveld sa njemačkog Instituta "Maks Plank".

Taj amonijak, u kombinaciji sa sulfatima iz elektrana na ugljen, i nitratima iz automobilskih ispušnih cijevi, stvara čestice smoga, koji je veliki uzrok smrti od zagađenog vazduha.