latinica  ћирилица
24/09/2015 |  16:42 | Autor: Agencije

Istovremeno pomračenje Mjeseca i supermjesec

Ova kombinacija nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Potpuno pomračenje Mjeseca zajedno sa takozvanim supermjesecom je spektakl koji se očekuje u nedjelju uveče ili rano u ponedjeljak, zavisno od toga gdje se ko nalazi na planeti što je kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Takozvani supermjesec događa se kada se pun Mjesec ili mlad Mjesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mjesec će izgledati veći i sjajniji nego obično.

Potpuno pomračenje Mjeseca trajaće više od sata i biće vidljivo, ako vremenske prilike dozvole, iz Sjeverne i Јužne Amerike, Evrope, Afrike i zapadne Azije.

U Evropi će se Mjesec, Zemlja i Sunce poređati jedan iza drugog negdje prije zore u ponedjeljak, od 4.11 do 5.23 sati po centralnoevropskom vremenu.

Mjesec ne proizvodi sopstvenu svjetlost već je dobija od Sunca. Rano u ponedjeljak Mjesec će biti u savršenoj ravni sa Suncem i Zemljom.

"Imaćemo totalno pomračenje jer će cijeli Mjesec biti prekriven sjenkom Zemlje", rekao je Paskal Dekam, astronom iz Pariske opservatorije.

Pred očima posmatrača Mjesec će nestati, pošto na njega više ne padaju zraci Sunca, i ponovo će se pojaviti obojen u crveno, zbog čega se još i zove "Crveni Mjesec".

Mjesec će u ponedjeljak biti najbliži zemlji i izgledaće posebno sjajan i velik na nebu, izgledaće oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji, rekao je Sam Lindsi iz Londonskog kraljevskog društva astronoma.

Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Mjeseca nije opasno za oči i posmatrači mogu slobodno da koriste dvoglede, teleskope, i druge instrumente, rekao je Lindzi.

"To je spektakl za sve i besplatan je. Dovoljno je da gurnete glavu kroz prozor", rekao je Paskal Dekam.

Opservatorije će otvoriti svoje teleskope za javnost, mada nisu potrebni uređaji za uvećavanje da bi se vidjelo ovo pomračenje, ukazuju stručnjaci i dodaju da će ono biti lako vidljivo golim okom. Astronomi pozivaju ljude koji gledaju u zvijezde da jednostavno upere pogled na istok.

Mnogi profesionalci i amateri koji se bave posmatranjem zvjezda ne vole izraz supermjesec i ukazuju da je vidljiva razlika između običnog Mjeseca i takozvanog supermjeseca vrlo mala za sve osim za neke najvjernije posmatrače.

"Nije to kao razlika između običnog čovjeka i supermena", rekao je Alen Makrobert urednik u časopisu Skaj i Teleskop  i dodao da bi ovaj Mjesec trebalo nazvati "malkice veći Mjesec", a ne supermjesec.

Američka svemirska agencija NASA će imati direktan internet prenos cijelog pomračenja preko interneta, što je opcija koju mogu da iskoriste oni kojima oblaci zaklone pogled.