latinica  ћирилица
25/09/2015 |  08:45 | Autor: SRNA

Kombinacija gena kriva za vraćanje bolesti raka

Naučnici su otkrili "genetski ključ" odnosno razlog zašto se neki tipovi raka dojke vraćaju, što bi moglo da vodi boljem liječenju.

Istraživački tim sa britanskog Sanger Instituta, u blizini Kembridža, utvrdio je da je određena kombinacija gena u tumorima krivac za vraćanje ili remisiju raka.

Prema njihovim istraživanjima, obuhvatanje ovih gena u ranom liječenju moglo bi da bude rješenje.

Kod svake pete osobe oboljele od raka dojke bolest sa vraća na mjestu prvobitnog tumora ili napada neki drugi organ, podsjeća Bi-Bi-Si.

Istraživači su analizirali podatke o tumorima kod 1.000 pacijentkinja koje boluju od raka dojke, uključujući 161 osobu kod kojih se bolest vratila ili se proširila.

Upoređivanjem primarnog i sekundarnog tumora naučnici su otkrili značajne genetske razlike, a mutacije u sekundarnim kancerima bile su relativno nepoznate u tumorima koji su dijagnostikovani prvi put.

Tim je utvrdio da modeli koje su pronašli ukazuju da dopuna gena kancera u nekim primarnim kancerima čini da se oni vrate u budućnosti.

Naučnici smatraju da ljekari mogu da upotrijebe ovo znanje i identifikuju pacijente kod kojih postoji veliki rizik od vraćanja raka i tako izaberu najbolji tretman protiv određene genetske mutacije.