latinica  ћирилица
02/10/2015 |  13:43 | Autor: Agencije

Ortoreksija- kada se zdrava hrana okrene protiv vas

Opsesija konzumiranja samo zdrave hrane zbog vjerovanja da ćete biti zdraviji naziva se ortoreksija
Zdrava hrana - Foto: ilustracija
Zdrava hranaFoto: ilustracija

Iako zvuči nevjerovatno, ortoreksija može loše uticati na zdravlje čovjeka.

Kada je Kajla Prins napunila 13 godina na njenom tijelu se pojavio osip. Njena majka se sjetila da su joj, kada je Kajla bila beba, ljekari rekli da je alergična na soju. Do tada Kajla nije obraćala pažnju na to šta jede, ali je nakon osipa počela da bira šta će jesti, što je vremenom preraslo u opsesiju konzumiranja zdrave hrane, prenosi Gardjian.

Nakon što je izbacila soju iz ishrane, Kajla je počela izbacivati i prekomjerne masti, šećer...Njena ishrana se zasnivala samo na hljebu, puteru, voću i salati.

Kako je odrastala njena opsesija zdravim načinom života postajala je sve veća. Osim stroge kontrole ishrane, redovno je vozila bicikl, trčala i trenirala u teretani. Zatim je postala i veganka, što joj je izazvalo akne zbog kojih se stidjela. Vremenom je i sama postala fitnes trener.

Zbog prevelike posvećenosti zdravom načinu života Kajla je postala depresivna. Upisala je i fakultet, ali nije se mogla fokusirati na učenje. Iako je osjećala da nešto nije uredu s njom, nikako to nije mogla objasniti. Takvo stanje potrajalo je sve dok nije saznala za knjigu o ortoreksiji dr Stivena Bratmana. On je prvi još 1997. godine "skovao" termin ortoreksija, što označava želju za ispravnim načinom ishrane, koja postaje opsesija.

Ortoreksija trenutno nije priznata kao klinička dijagnoza. Zbog sve izraženije svijesti o zdravoj hrani raste i broj vegana i onih koji izbacuju gluten iz prehrane. To su razlozi sve većeg broja pacijenata sa simptomima ortoreksije. Iako postoje stručnjaci koji smatraju da se ortoreksija treba zvanično priznati kao dijagnoza i kao takva se tretirati, postoje i oni koji smatraju da to nije potrebno.

Tako najnoviji Dijagnostički i statistički priručnik o mentalnim poremećajima (DSM-5), ne uključuje ortoreksiju kao zasebnu dijagnozu od anoreksije.

Tomas Dan, profesor psihologije na Univerzitetu Sjeverni Kolorado, pravi razliku između anoreksije i ortoreksije. Prema njegovom mišljenju, anoreksične osobe ograničavaju unos hrane u organizam prateći "zdrave dijete" kako bi bile mršave, dok osobe s ortoreksijom konzumiraju isključivo zdravu hranu da bi bili "zdraviji". Razlika je u motivaciji tih ljudi.

Prema podacima američke Nacionalne asocijacije za oboljele od anoreksije, procjenjuje se da više od 30 miliona ljudi u SAD pati od poremećaja u ishrani.

Doktorka Angela Guarda ističe da je konzumiranje zdrave hrane dobro, ali da je potrebno napraviti razliku i ne postati ekstreman. Kajla Prins je zatražila stručnu pomoć i sada se oporavlja uz pomoć posebnog režima ishrane koji ne uključuje samo "zdravu hranu".