latinica  ћирилица
04/10/2015 |  18:16 | Autor: Agencije

Albanske kladionice: Koeficijent nula na pobjedu Srbije

Na redu je druga runda dvoboja između Albanije i Srbije, utakmice koja je ustvari puno više od običnog sportskog događaja.
Kvalifikacije za UEFA EURO 2016: Albanija-Srbija (Ilustracija: RTRS) -
Kvalifikacije za UEFA EURO 2016: Albanija-Srbija (Ilustracija: RTRS)

Albanija u četvrtak dočekuje Srbiju u Elbasanu i nada se slavlju koje bi im, uz veliki trijumf nad omraženim sportskim i političkim protivnikom, dalo čvrstu nadu u drugo mjesto u grupi i i direktan odlazak na EURO.

Albanija se u grupi I nalazi na trećem mjestu s 11 bodova, bodom manje od Danaca (imaju susret manje) i tri od Portugala. Srbija je prikovana za dno s jednim bodom i ona nema nikakve šanse vidjeti Francusku.

Ova utakmica označena je visokorizičnom, a jedna kladionica u Albaniji je dala zanimljive kvote na utakmicu. Na pobjedu Albanije koeficijent je 2.50, na remi je 3.20, a na pobjedu Srbije – nula.

Beogradski haos obišao svijet

Podsjećamo, utakmica Srbije i Albanije u Beogradu prošle godine prekinuta je nakon haosa na terenu koji su izazvali domaći navijači potaknuti dronom koji je na stadion Partizana donio zastavu “Velike Albanije“.

Stefan Mitrović je uhvatio zastavu, a na terenu su ubrzo bili i srpski navijači koji su se potukli s igračima Albanije koji su pobjegli u svlačionicu. Policija je imala pune ruke posla, a skandal je ubrzo otišao svijet i poprimio političke konotacije. Naravno, susret je i prekinut u 41. minuti i više se nije nastavio.

Rezime svega je, uz sramotu, i kazna UEFA-e. Tako je Srbija kažnjena oduzimanjem tri boda, s utakmice bez navijača i 100.000 evra. Iako je utakmica bila registrovana 3:0 za Srbiju, Sportski arbitražni sud nakon žalbe albanskog saveza presudio je u korist Albanije i dao joj pobjedu. To je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, svi su poludjeli na tu odluku.

Vrijedi naglasiti da su albanski navijači ogorčeni na vlastiti fudbalski savez (FSA) zbog mjera koje se provode uoči kvalifikacijske utakmice protiv Srbije, koja se igra 8. oktobra u Elbasanu. Pa su tako domaćini zabranili dolazak na utakmicu Ismailu Morini, koji je pustio dron s zastavom Velike Albanije

Albanskim navijačima smeta što im je FSA zabranio da na utakmici budu u crveno-crnim bojama koje su simbol te države, a premijeri dvaju država Edi Rama i Aleksandar Vučić su najavili zajednički dolazak na utakmicu u Elbasanu.