latinica  ћирилица
05/10/2015 |  18:29 | Autor: RTRS

Vlada RS traži sastanak UO Centralne banke, formiranje fonda kršenje Ustava (VIDEO)

Vlada Republike Srpske zadužila je na današnjoj sjednici Ministarstvo finansija da održi sastanak sa članovima Upravnog odbora Centralne banke BiH kako bi provjerila navode o prebacivanju nekoliko stotina miliona maraka deviznih rezervi agencijama na bh. nivou, što je za Vladu Srpske neprihvatljivo.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Zahtjev za prebacivanje  sredstava iz deviznih rezervi uputio je Denis Zvizdić, u okviru svog prijedloga o formiranju Investiociono Razvojnog fonda. 

 Nakon prošlosedmične tajne sjednice UO, od srpskih predstavnika u Centralnoj banci, zatražen je sastanak i objašnjenje od članova Upravnog odbora, kako bi se, kako stoji u saopštenju zaštitili interesi Republike Srpske. Premijerka Željka Cvijanović mišljenja je da je formiranje fonda protiv Ustava i Zakona, jer bi se kapital obezbijedio iz generalnih rezervi Centralne banke, a koji pripada enitetima.

"Tražili smo da određene stvari budu ispravljene i dok to ne bude učinjeno, predstavnici Vlade RS neće učestvovati u radu bilo kog tijela koje će Savjetu ministara ili nekom drugom organu na nivou BiH dati mogućnost da odlučuje o nečemu za šta nisu nadležni", rekla je predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

premijerka Željka Cvijanović

 Prema zakonu, višak deviznih rezervi, može se koristiti samo za emitovanje novca na tržište, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i naveo da ono što na tajnim sjednicama razmatraju članovi Upravnog odbora, ne može biti po zakonu.

"Al mi smo, od, nazovi, naših predstavnika navikli, da ne znamo šta ćemo ujutru dočekati", kaže predsjednik Dodik.

 Prema prijedlogu Denisa Zvizdića, višak rezervi dodijelio bi se Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, a koja bi mogla da preraste u Ministarstvo privrede BiH. Članovi upravnog odbora banke, već su raspravljali o prijedlogu i to je potvrdio PDP-ov član Odbora, Trivo Marinković.

Međutim, u PDP-u, čiji je Marinković član, to negiraju. Mladen Ivanić, negira da je Predsjedništvo tražilo od Centralne banke da radi po Zvizdićevom prijedlogu.

" Dok sam je na funkciji, nikakve zajedničke insitucije se neće kreditirati", kaže Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

 Nikola Špirić, koji je prvi upozorio na, po Republike Srpsku štetno formiranje Investicionog fonda, kaže da je nelogično zbog čega Ivanić, iako možda ne želi da učestvuje u prenosu nadležnosti, ipak pregovara o tome i daje lažnu nadu, političkoj struji iz Sarajeva koju predvodi Izetbegović.

"Zašto onda pregovara i otvara to pitanje, jer kad se jednom počne teško je to zaustaviti, ako ne bude on neko će drugi", kaže Špirić.

 Sa 500 miliona maraka rezervi Centralne banke, može se raspolagati jedino ako dođe do promjene Zakona o Centralnoj banci. Ako dođe do izmjena, stav Vlade Srpske je da sva dobit banke, koja se sada u omjeru 60 naprema 40 odsto raspoređuje u bh. budžet i generalne rezerve, mora da se dijeli entitetima, u omjeru koliko su entiteti uložili u osnivački kapital banke. Republika Srpska vlasnik je trećine.