latinica  ћирилица
05/10/2015 |  18:39 | Autor: RTRS

Pripreme za Posebnu sjednicu NS RS o prenosu nadležnosti (VIDEO)

Zbog spornih odluka donesenih u Sarajevu u posljednjih godinu dana, vlast u Srpskoj priprema se za Posebnu sjednicu Narodne skupštine.
Narodna skupština Republike Srpske (Screenshot) -
Narodna skupština Republike Srpske (Screenshot)

 Opozicija tvrdi da sjednica nije potrebna i da će produbiti srpsko-srpske sukobe. SNSD - da stranke u Sarajevu izvršavaju naloge Bakira Izetbegovića. 

 I dok u Banjaluci kritikuju-u Sarajevu odlučjuju. Učinak tzv. Saveza za promjene je pod lupom zakonodvne vlasti. Srpski predstavnici u Sarajevu uporno ponavljaju da nisu izdali Republiku Srpsku. Uobičejeno, lopticu vraćaju na teren SNSD-a.

" Imamo tešku ulogu, dupli posao. Republike Srpsku u Sarajevu branimo od Bakira I., a u Republici Srpskoj od Dodika i njegove nesposobne vlasti", kaže Miroslav Brčkalo, član Predsjedništva Partije demokratskog progresa.

A kako je brane u Sarajevu najbolje potvrđuje spisak prenesenih nadležnosti koji će se naći pred poslanicima Republičkog parlamenta. SNSD-ov Radovan Višković kaže da ne žele nikom da sude i presuđuju. Ne žele od Narodne skupštine da prave ni političku arenu. Opoziciju u Srpskoj, a vlast u Sarajevu, pozivaju da demantuje činjenice. 

„Ta priča kako je njima tepko u Sarajevu da vode borbu sa Bakirom Izetbegovićem, a u Republici Srpskoj s Miloradom Dodikom nije umjesno porediti. Drugo, ne vidim ja priču da vode borbu s Bakirom, oni naprosto izvršavaju naloge Bakira Izetbegovića", kaže Višković. 

 Radovan Visković

To ih jedino i drži u „sarejevskim foteljama“, smatraju u Glavnom odboru SNSD-a. U tim foteljema sjede neznalice, a primjer je Dragan Mektić koji sebe naziva ministrom BiH, navodi SNSD u saopštenju.

„ Da je Mektić neznalica pokazuje i to da daje status zaštićenog svjedoka Gordanu Miliniću koji se stalno pojavljuje u medijima. Mektićevom svjedoku je važno da hvali Tužilaštvo BiH, da radi časno i pošteno, a sve s ciljem da pred najavljeni referendum u Srpskoj Bošnjački političari dobiju i navodnu srpsku pomoć u odbrani antisrpskog Tužilaštva i Suda BiH“, navodi se u saopštenju SNSD-a.

Tzv. Savez za promjene ne želi da razgovara o problemima koje su lošim odlukama sami kreirali u zajedničkim institucijama, kaže analitičar Gostimir Popović. Umjesto toga otvaraju imaginarna pitanja. Popović upozorava da građani Srpske mogu da očekuju još veće prevare.
„ Ono što se dešava i što će se dešavati u naredno vrijeme će i dalje ići na štetu Republike Srpske. Oni će biti podržavani od svojih mentora, u vidu ambasada, međunarodnih organizacija itd. Ali pokušavaće i radiće na tome da učine što veću štetu u Republici Srpskoj, rekao je analitičar Popović.

Zbog čega nema srpskih predstavnika u raznim komisijama? Zbog čega je Srpska ostala bez miliona pomoći? Kako je moguće da ministar Dragan Mektić izostavi Srbe prilikom izrade Nacrta sporazuma sa Evropolom? Nema srpskih predstavnika ni u Radnoj grupi za izmjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka. Znači li to da Srpskom može da se šeta ko hoće i kad hoće, jer od potencijalnih terorističkih opasnosti neće nas imati ko obavijestiti?