latinica  ћирилица
05/10/2015 |  21:54 | Autor: RTRS

Dodik: Interes Srpske mora da se poštuje (VIDEO)

Prije 2017. godine neće biti referenduma o otcjepljenju Republike Srpske i ne bojim se da me može smijeniti visoki predstavnik, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući na televiziji N1.
Milorad Dodik, predsjednik RS - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik RSFoto: RTRS

- Daćemo šansu da se BiH uredi u skladu s Dejtonskim sporazumom, interesima tri naroda i dva entiteta, a u svakom slučaju želim da se poštuje interes Republike Srpske - poručio je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o njegovoj eventualnoj smjeni od strane visokog predstavnika, Dodik kaže da takva odluka Valentina Incka nikada neće biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Ne želeći da prejudicira datum održavanja referenduma o radu pravosudnih institucija na nivou BiH, predsjednik Srpske poručuje - biće referenduma, ali nakon što budu okončane sve potrebne procedure. Ovdje je, kaže, riječ o tome, da narod kaže svoje.

- O Sudu i Tužilaštvu BiH, narod je uvjeren da Sud i Tužilaštvo ne rade kako treba i zato se to osporava i mora se dovesti u poziciju odgovornosti prema javnosti, državi i narodima BiH - rekao je Dodik.

Bude li poštovana odluka građana donesena na referendumu i jasno precizirano koji sud je za šta nadležan, to će značiti da se poštuje Republika Srpska i da neće biti potrebno posegnuti za referendumom o otcjepljenju. Bude li, ipak, neophodan taj referendum, neće biti održan prije 2017. godine, ističe predsjednik Srpske.

Naveo je da on nije separatista, te da traži da se poštuje Dejtonski sporazum.

Dodik je odbacio tvrdnje da je od ruskog biznismena primio mito od kilogram zlata i izrazio spremnost da sarađuje sa sudijama i Tužilaštvom u Sarajevu i da bude dio procesa koji će oni da vode, iako godinama osporava Sud i Tužilaštvo BiH sa stanovišta njihovog legitimiteta. Govoreći o Rafineriji nafte Brod, Dodik je istakao da je vlast u Srpskoj sa tom rafinerijom napravila najbolji privatizacioni projekat, i podsjetio da je ta privatizacija bila osporavana od samog početka.

-  Rusi su veoma korektni partneri, sa njima nemam nikavih problema i njima hvala u ime Republike Srpske - rekao je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o učešću SNSD u zajedničkim insitucijama BiH, Dodik kaže da će ta stranka u vlast ući samo kao predstavnik Republike Srpske što trenutno, kako kaže, ne čine predstavnici tzv. Saveza za promjene.

- Za BiH je najbolje da se u njoj svi osjećaju dobro. Želim da se poštuje interes Republike Srpske. Prije tri godine sam bio zainteresovan da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU i bio spreman da učinim sve, ali su drugi kočili taj put. Sada to ne zavisi od mene - rekao je Dodik.

Izvor: RTRS, N1