latinica  ћирилица
06/10/2015 |  13:17 | Autor: RTRS

Dodik zakazao sastanak predstavnika vodećih partija u Srpskoj (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za petak 9. oktobar, zakazao je sastanak predstavnika vodećih političkih partija u Republici Srpskoj.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Politička pitanja od opšteg interesa za Republiku Srpsku trebalo bi da se razmatraju u istitucijama Srpske – poručio je predsjednik Dodik.

On je naglasio da je riječ o političkim partijama koje imaju svoje interese, ali da je potrebno dogovoriti opšti nivo stavova u zajedničkim institucijama BiH o onome što jeste Republika Srpska, i način na koji će biti koordinisane te aktivnosti. Ima mnogo tema o kojima treba otvoreno razgovarati. 

Poziv iz Palate Republike upućen je na adresu vodećih političkih partija iz Srpske. U poslijepodnevnim časovima , 9.oktobra, predsjednik Republike Milorad Dodik očekuje lidere DNS-a, SP, SDS-a, PDP-a i NDP-a. SNSD će predstavljati jedan od potpredsjednika Nebojša Radmanović. Lideri bi trebalo da razgovaraju o pitanjima od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

Poznati su suprotni stavovi institucija Srpske i predstavnika međunarodne zajednice o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH. Predsjednik Srpske poručuje – uzalud tzv. Bonska ovlašćenja, nijedne odluke visokog predstavnika neće biti u SG RS. Inckove poruke – pucanj su u prazno. Referendum o radu BH pravosuđa odgovor je na pravno naslje OHR.

“Referendum je reakcija na nametnute odluke visokog predstavnika, da nije bilo nametanja ne bi bilo ni referenduma”, kaže predsjednik Republike Srpske.

Imeđu ostalog, djelovanjem OHR-a, Srpska je od 2001. do 2005. nadležnosti gubila kao na pokretnoj traci. OHR je nametnute odluke objavljivao u Službenom glasniku Srpske, ali 2007. godine to je zaustavljeno. Dok je bio u vlasti na nivou BiH, SNSD je pristao na zajedničke registarske tablice za motorna vozila.

“Ponosan sam na to. Možete otići iz jednog u drugi dio BiH, a da vam ne razbiju vozilo, zato što dolazite iz drugog entiteta, a to je tada bilo važno”, izjavio je danas Dodik.

Nema ni slova o prenosu nadležnosti u izvornom Dejtonu, kaže Dodik. Sudbina BiH je u rukama entiteta.Sa SBB-om u vlasti, Federacija BiH konačno bi trebalo da bude stabilna i partner Republici Srpskoj, smatra predsjednik Dodik.

Adresa za dogovore u BiH nisu zajedničke institucije, već entiteti, jasan je predsjednik Dodik. Samo Federacija i Srpska mogu legalizovati nametnute odluke OHR-a. To su u Federaciji radili. Posljedica – komplikovano ustavno uređenje i nezadovoljstvo hrvatskog naroda.