latinica  ћирилица
06/10/2015 |  17:42 | Autor: RTRS

Vlada RS traži odgovore: Šta će biti s viškom rezervi Centralne banke? (VIDEO)

Vlada Srpske zatražila je od srpskih članova Upravnog odbora Centralne banke odgovor na tvrdnje da se od Banke traži da višak generalnih rezervi, na zahtjev Denisa Zvizdića bude iskorišćen za formiranje Investiciono- razvojnog fonda.
Sarajevo: Centralna banka - Foto: RTRS
Sarajevo: Centralna bankaFoto: RTRS

Treba da se prekrši mnogo zakonskih procedura da bi se plan koji je skovao Denis Zvizdić pretvorio u djelo, ali su se u vladi, kako kažu, odlučili na takav korak da bi se na vrijeme upoznali sa tim šta se u Celtralnoj banci dešava, i kako se ne bi ponovila situacija iz 2005. kad je ad-hok zakonskim rješenjima odlučeno da dio dobiti banke ide u budžet BiH što je enitete ostavilo bez 400 miliona maraka. 

Zoran Tegeltija kaže da je razgovarao i sa jednim i sa drugim srpskim članom u Upravnom odboru i da će do sastanka doći krajem sedmice.

Predsjednica Vlade, zatražila je sastanak jer kako kaže, iako opozicija tvrdi suprotno, tajnih razgovora jeste bilo, i Vlada neće dozvoliti formiranje fonda, a potom Agencije koja će izvlačiti sredstva iz Banke.

Prema informacijama do kojih je Vlada došla, guverner Banke formirao je tim sa zadatkom da provjere modalitete na koje bi se mogao koristiti taj novac, jer je prema zakonu korišćenje generalnih rezervi namijenjeno isključivo za kompenzovanje gubitaka Banke i ne u druge svrhe.

"Taj posao je trrebao biti završen do 01.oktobra- očigledno jeste. U timu je glavni ekonmista banke i četiri člana Nadzornog odbora. Očigledno je da se nešto dešava", kaže ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija.

Tegeltija kaže da očekuje da će sa PDP- ovim i SDS- ovim članovima u odboru, moći da razgovara otvoreno.

U PDP-u koji ima jednog člana u Upravnom odboru Centralne banke, i danas su ponovili da nijedan njihov član neće sarađivati u onome što je štetno po Republiku Srpsku.

"Nisam baš upoznat u sva dešavanja u Centralnoj banci, ali niko od naših članova neće učestvovati u nečemu što će nanijeti štetu Republici Srpskoj", kaže generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak.

Nikola Špirić koji je prvi upozorio na dešavanja u Centralnoj banci upitao je juče opoziciju zbog čega onda uopšte razgovara o tome sa kadrovima bliskim Izetbegoviću.

"Možda će Mladen i na kraju reći to ne može, ali zašto je uopšte otvorio to pitanje, ako ne bi Mladen, završiće neko drugi", kaže Špirić.

Korištenje sredstava Centralne banke, kako je isplanirao Odbor za investicije BiH, nezakonito je i duboko u suprotnosti sa odrednicom da su entiteti vlasnici banke, kažu predstavnici Vlade Srpske, koji smatraju da ključne odluke u Banci, kao što je raspolaganje dobiti, treba da donesu entiteti.