latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:23 | Autor: RTRS

Malo nade u povratak Srba u Rožanj (VIDEO)

U proteklom ratu sve kuće u majevičkom selu Rožanj, u kojima je živjelo 130 porodica, popaljene su i porušene, a 13 mještana ubijeno. U ovo naselje, u federalnoj opštini Sapna, vratio se samo jedan predratni stanovnik, pa je ta opština danas etnički potpuno čista.
Majevičko selo Rožanj - Foto: RTRS
Majevičko selo RožanjFoto: RTRS

- Iz Rožnja su nas u septembru 1992. godine istjerale muslimanske jedinice. Tada sam ranjen i više nismo došli dok nije potpisan Dejton. Sveobuhvatni povratak - slabo ima nade. Nema donacija, nema popravka kuća, narod se raselio, loš put, rekao je Dušan Lazić, povratnik.

Dva rođaka Zorana Ilića, dva sveštenika iz Boljanića i Obudovca kažu da se u svakom ratu tragedije u Rožnju ponavljaju. Poručuju da nada u povratak ipak posljednja umire. Njih dvojica su 2008. godine pokrenuli obnovu u tursko vrijeme porušenog srednjovjekovnog manastira Svetog proroka Јeremije.

- Pronađena je grobnica gdje su sahranjeni, ti mučenici monasi i pronašli smo tu komletna tri skeleta kostiju, istakao je protojerej stavrofor Zoran S. Ilić paroh boljanički.

- Ovdje su ustaše pod komandom Јura Francetića te '42. godine u kuću koja je, ovdje bila podignuta, osamdeset sedmoro Srba, žena i djece i sve ih žive zapalili ovdje. Sada u miru i tišini manastira čekaju vaskrsenje iz mrtvih, kako bi ta istorijska nepravda jednom konačno i zauvijek bila ispravljena, dodao je protojerej Ilić.

Srpska imanja u Rožnju otima rastinje i nebriga federalnih vlasti za one, koji su se nekada u Rožnju skućili, a kojima je 1992. godine sve stečeno - oteto.