latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:59 | Autor: RTRS

NSRS o dugu RS i strategiji zapošljavanja(VIDEO)

Јoš se ne nazire kraj šeste redovne sjednice Narodne skupštine, započete polovonom prošlog mjeseca. Skretanje s dnevnog reda, nedostatak kvoruma razlozi su zbog kojih je ova „maratonska sjednica“ ušla u treću sedmicu zasjedanja.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Screenshot
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Screenshot

Gotovo cjelodnevna rasprava danas se vodila o dugu Republike Srpske čije je ukupno zaduženje, na kraju prošle godine, nešto više od pet milijardi maraka.

Narodna skupština Republike Srpske, u poslijepodnevnom dijelu sjednice, razmotrila je informaciju o realizaciji Strategije zapošljavanja Srpske od 2011. do 2015. godine, za period 2013-2014. godina. Nakon toga raspravljalo se o Informaciji o realizaciji strategije razvoja kulture RS za period 2010-2015.

.......................

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj za 2014. godinu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je u završnoj riječi da će penzije u Srpskoj biti redovno isplaćivane, jer je Republika po novom Zakonu o PIO garant isplate penzija.

Savanović je istakao da, iako je situacija otežana, penzioni fond nije doživio krah.

On je rekao da Vlada Republike Srpske radi na stabilizaciji penzijskog sistema u Srpskoj.

U razmotrenoj informaciji se ističe da odnos broja osiguranika prema broju korisnika penzija u Republici ima negativan trend i da će, ukoliko se u narednom periodu ovo ne poboljša, to dugoročno negativno uticati na stabilnost penzijskog sistema Republike Srpske.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem prijedloga odluke o izradi plana parcelacije za auto-put Banjaluka - Doboj po skraćenom postupku.

Poslanici će razmatrati i prijedlog odluke o izradi prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom Banjaluka".

Biće razmatran i prijedlog odluke zoning plana područja posebne namjene Andrićgrad po skraćenom postupku, te prijedlog odluke o izradi prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača".

O apsolviranim tačkama, poslanici će se izjašnjavati sutra.

.......................

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da trećina penzionera u Srpskoj, odnosno njih 20.000, nema od čega da živi i da zbog toga koriste socijalnu pomoć.
"Briga o tim ljudima je nedovoljna. Zbog toga apelujem da bude sagledano kako oni žive i na koji način im mogu biti poboljšani životni uslovi", rekao je Rakulj u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On tvrdi da Republika Srpska najmanje izdvaja za penzije na prostoru bivše Јugoslavije i da nema kontrole primjene prava.

Rakulj smatra da je potrebno promijeniti sporazum o isplati penzija koji su potpisali Republika Srpska i Federacija BiH jer je štetan po penzionere u Srpskoj.

Govoreći o informaciji o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj u prošloj godini, Rakulj je ocijenio da liči na prethodne informacije koje su poslanici dobijali u prošlim skupštinskim sazivima.

.......................

Realizacijom strateških ciljeva urađeno je mnogo na revitalizaciji kulture u Republici Srpskoj, kao presudnom faktoru njenog budućeg društvenog, političkog i ekonomskog razvoja, navodi se u informaciji o realizaciji Strategije razvoja kulture Srpske od 2010. do 2015. godine.

"Utvrđeni ciljevi su brižljivo odabrani i predloženi, a proizašli su iz prilagođavanja kroz formu standardizacije kulture i njenih komplementarnih djelatnosti sa evropskim razvojim ciljevima", ističe se u informaciji koju je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske.

U informaciji se naglašava da je uvećana participacija kulture i učešće kulturnih subjekata iz Republike Srpske na međunarodnoj sceni, sa postignutim značajnim stvaralačkim ciljevima.

Realizacijom Strategije i afirmacijom kapaciteta kulture, kao oblasti društvenog i kulturološkog djelovanja, stvoreni su uslovi za kvalitetno očuvanje identiteta, navodi se u ovom dokumentu.

.......................

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je informaciju o realizaciji Strategije zapošljavanja Srpske od 2011. do 2015. godine, za period 2013-2014. godina.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je nezaposlenost gorući problem ne samo Srpske, već svih zemalja koje su nastale raspadom bivše Јugoslavije.

"Moramo činiti sve da prirodni resurs zajedno sa ljudskim resursom stavimo u funkciju održivog života na ovim prostorima, kojeg nema bez razvoja privrede i realnog sektora", istakao je Savanović.

Savanović je rekao da će resorno ministarstvo za naredni period sačiniti sveobuhvatniju strategiju zapošljavanja.

.......................

U Republici Srpskoj u 2014. godini broj nezaposlenih lica konstantno je bio u blagom padu, navodi se u Informaciji o realizaciji Strategije zapošljavanja Srpske od 2011. do 2015. godine, za period 2013-2014. godina.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske 31. decembra 2014. godine nalazilo se 142.675 lica, što je za 6.609 lica odnosno 4,4 odsto manje u odnosu na isti period u 2013. godini, navodi se u informaciji.

Obrazlažući ovu informaciju, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je u Narodnoj skupštini Srpske da je realizacijom mjera iz Akcionog plana i posredničkom funkcijom Zavoda za zapošljavanje u 2014. godini sa evidencije Zavoda zaposleno ukupno 32.671 lice, što je za 13,2 odsto više u odnosu na isti period 2013. godine.

Savanović je rekao da je u toku 2014. godine nastavljena realizacija mjera iz 2013. godine, a realizovani su i novi projekti, kao što je podrška zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske "Zajedno do posla" u 2014. godini, te Projekat podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske u 2014. godini.

...............

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas informaciju o dugu sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine u kojoj se navodi da je ukupan dug Srpske iznosio 5,06 milijardi KM.

Na kraju prošle godine spoljni dug iznosio je 2,89 milijardi KM, a unutrašnji 2,17 milijardi KM. U prošloj godini povučeno je 643,25 miliona KM kreditnih sredstava.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je javni dug Srpske pod kontrolom.

Ukupan dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je 5,06 milijardi KM, navodi se u Informaciji o dugu sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija naveo je da je na kraju prošle godine spoljni dug iznosio 2,89 milijardi KM, a unutrašnji 2,17 milijardi KM.

"Kada je riječ o spoljnom dugu, dug budžeta Republike Srpske iznosio je 1,86 milijardi KM, dug jedinica lokalne samouprave bio je 63,45 miliona KM, a javnih preduzeća i Investiciono - razvojne banke 964,68 miliona KM", rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da je, u strukturi unutrašnjeg duga, dug budžeta Srpske iznosio 1,53 milijarde KM, da je dug jedinica lokalne samouprave bio 330,36 miliona KM, a fondova socijalne sigurnosti 309 miliona KM.

Tegeltija kaže da je ukupni dug Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju 4,96 milijardi KM, odnosno 56 odsto bruto domaćeg proizvoda , dok javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 3,99 milijardi KM ili 45 odsto BDP-a.

Ministar finansija rekao je da se spoljni i unutrašnji dug redovno servisiraju, te da je po tom osnovu u 2014. godini u glavnoj knjizi trezora na ime rashoda evidentirano 518,14 milion KM.

"Na servis spoljnog duga odnosi se 264,98 miliona KM, a na servis unutrašnjeg duga 253,16 miliona KM. U prošloj godini povučeno je 643,25 miliona KM kreditnih sredstava", dodao je Tegeltija.

 Tegeltija je istakao da je cilj Vlade da ukupni dug Srpske bude 48 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"U odnosu na BDP činjenica je da je javni dug u ovoj godini manji nego 2005. godine. Ne treba da se poredimo sa Federacijom BiH koja drugačije knjiži i vodi svoj dug", rekao je Tegeltija, odgovarajući na tvrdnje opozicije da je Srpska prezadužena.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić naglasio je da parametri duga u Srpskoj odgovaraju parametrima koji vladaju u EU.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica tvrdi da je 2011. godine dug iznosio 49 odsto BDP-a, a da je u prošloj godini povećan na 58 odsto.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić kaže da, prema parametrima Svjetske banke i EU, Srpska zadovoljava uslove zaduživanja, ali da je problem struktura duga.

Ukupan dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je 5,06 milijardi KM, navodi se u informaciji o dugu sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine koju razmatra Narodna skupština Republike Srpske.