latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:33 | Autor: TANЈUG

Dan prije utakmice – "vanredno stanje" u Albaniji

Odlukom albanskih vlasti Tirana i Elbasan su hermetički zatvoreni gradovi uoči fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.
Selekcije Srbije i Albanije (foto: StarSport) -
Selekcije Srbije i Albanije (foto: StarSport)

Pojedini putni pravci su blokirani, situacija se kontroliše sa zemlje i iz vazduha, a na terasama zgrada oko stadiona će moći da budu samo oni koji u njima žive.

Reprezentacija Srbije u srijedu stiže u Albaniju, utakmica se igra u četvrtak, a za obezbjeđivanje tog događaja predviđeno je oko 2.000 policajaca kojima će pomagati pripadnici bezbjednosnih službi.

Oni će, kako su javili albanski mediji, kontrolisati situaciju na svakom koraku kako bi, kako se navodi, bio izbjegnut svaki mogući incident.

Drastične blokade drumskog saobraćaja su predviđene od aerodroma Rinas do Tirane i stadiona u Elbasanu

Briga za bezbjednost poverena je drugom čovjeku policije Aljtinu Ćatu, koji je u izjavi za dnevnik Šekuli rekao da su te "naizgled drastične mjere preduzete radi sprečavanja inidenata".

Prema njegovim riječima, blokada puteva od aerodroma do Tirane, odnosno Elbasana počeće danas od 17 do 20 časova, a u blizini hotela Šeraton, gdje će odsjesti srpska reprezentacija, neće bti dozvoljen prolaz pješacima, saobraćaj i parkiranje.

Navijači će do Elbasan Arene morati da putuju preko Drača, drugom maršrutom od one kojom će se kretati reprezentacija Srbije, objasnio je Ćato.

Јake policijske snage će, kaže, biti locirane u Elbasanu i oni već imaju iskustva u taktičkim potezima kontrole na daljinu opasnih osoba koje bi mogle da ugroze miran tok utakmice.

Elbasan će biti pod kontrolom sa zemlje i iz vazduha kako bi bezbjednost bila garantovana od početka do kraja. Uvedena policijska pripravnost će trajati do kraja fudbalskog susreta.

Ulaz na utakmicu neće biti dozvoljen maloljetnima, a svi ljubitelji sporta će sa sobom morati da imaju lične karte. Na stadion neće biti moguće unošenje čvrstih predmeta, flaša, vatrometa, metalnih predmeta...

Svi restorani u blizini stadiona će biti zatvoreni od podneva do kraja utakmice. Na balkonima zgrada oko stadiona neće biti dozvoljeno prisustvo osoba koje nisu članovi porodica koje u njima žive.

Visoke zvaničnike koji će, kako se očekuje, prisustvovati utakmici obezbleđivaće pripadnici garde.