latinica  ћирилица
07/10/2015 |  19:18 | Autor: TANЈUG

Kamenovan autobus sa fudbalerima Srbije u Tirani (VIDEO)

Autobus sa fudbalerima Srbije koji je sa aerodroma u Tirani krenuo perma hotelu, kamenovali su albanski huligani.
Kamenovan autobus reprezentacije Srbije u Albaniji - Foto: B92
Kamenovan autobus reprezentacije Srbije u AlbanijiFoto: B92

Fudbalska reprezentacija Srbije doputovala je danas u Tiranu čarter letom iz Beograda, a Albanci su ispoštovali dogovor i odmah sa aerodromske piste organizovali prevoz gostiju autobusom direktno do hotela.

Ekspediciji Srbije omogućen je prolaz bez pasoške kontrole, a na putu do njihovog odredišta organizovano je neviđeno obezbjeđenje i saobraćaj je blokiran.

Kako javlja izvještač Tanjuga, doslovno na svakih dvadesetak metara pored puta nalazili su pripadnici policije koji su osiguravali da srpski tim stigne bezbjedno u hotel u centru Tirane, gdje će prenoćiti do odlaska u Elbasan.

Međutim, sve mjere obezbjeđenja nisu pomogle.

Potpredsjednik FSS Savo Milošević potvrdio je da je autobus sa fudbalskim reprezentativcima Srbije kamenovan danas u Tirani.

Na autobusu sa fudbalerima Srbije razbijeno je staklo, svi igrači bili su šokirani huliganskim ispadom, a prema Miloševićevim riječima niko nije povrijeđen.

Tokom vožnje od aerodroma do hotela ekspedicija srpskog državnog tima praćena je skoro neviđenim obezbjeđenjem, a potom je usledila skoro nadrealna slika kada je autobus stigao u centar grada. Građani Tirane stajali su na ulicama kao u nekom špaliru iz davno prošlih vremena.

Neki su mahali fudbalerima, većina je zviždala, a pojedinci nepristojno gestikulirali i bacali razne predmete na autobus.

Drugih ozbiljnijih incidenata nije bilo, a fudbaleri Srbije su u pratnji policije bezbjedno stigli u hotel.

Portparol FSS Aleksandar Bošković izjavio je da su kamenicama pogođena dva stakla iza vozača, koja srećom nisu pala.

"Na putu od aerodroma do hotela autobus je napadnut. Poslije polovine puta kada smo ušli u gradsko jezero, dva stakla iza vozača pogođena su sa nekoliko kamenica. Јedna je bila velika, ali nije došlo do padanja stakla, koje je moglo na najmanji dodir da se sruši", rekao je Bošković, ističući da niko nije povrijeđen.

"Zahvaljujući našoj policiji uspostavljen je mir i bezbjedno smo došli do hotela. Veoma neprijatno smo iznenađeni ovim što se desilo", kazao je Bošković.

Predsjednik FSS Tomislav Karadžić rekao je da je zbog ovog napada održavanje same utakmice dovedeno u pitanje.

Napad je osudio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. "Najoštrije osuđujem vandalizam i huliganstvo albanskih navijača u Tirani. Srećom, nije bilo posljedica, ali ovo je ogroman propust i ja očekujem od albanskih vlasti da na najvišem nivou i po hitnom postupku preduzmu sve mjere kako bi obezbijedili nesmetano i bezbjedno odigravanje utakmice", istakao je Udovičić u saopštenju.

Zbog napada na reprezentaciju protestna nota MIP

Ministarstvo inostranih poslova Srbije uručilo je večeras ambasadoru Albanije Iljiru Bočki protestnu notu povodom teškog incidenta i napada na fudbalsku reprezentaciju Srbije u Tirani. Kako je saopšteno, u MIP Srbije večeras je hitno pozvan Bočka kako bi mu bila uručena protrstna nota. Uprkos činjenici da je riječ o utakmici visokog rizika, ovaj incident svjedoči o ozbiljnim propustima nadležnih službi Albanije u organizaciji ove fudbalske utakmice, navedeno je u saopštenju.

"Republika Srbija očekuje i zahtijeva da se fudbalskoj reprezentaciji Srbije omogući potpuno bezbjedni dalji boravak u Albaniji i nesmetano odigravanje utakmice", ističe se u saopštenju. Srbija, takođe, očekuje da počinioci ovog incidenta budu u najkraćem roku pronađeni i odgovarajuće kažnjeni.

Utakmica između Albanije i Srbije, u okviru kvalifikacija za prvenstvo Evrope, igra se sutra u Elbasanu od 20.45 sati.