latinica  ћирилица
07/10/2015 |  20:13 | Autor: RTRS

"Don Kihot" - pobjednik Festivala pozorišta za djecu u Banjaluci

Predstava "Don Kihot" - Telemanova priča iz snova, Teatra smijeha Frankfurta na Odri iz Njemačke dobitnica je ovogodišnje gran pri nagrade 14. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banja Luka 2015.
Dobitnici nagrada 14. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banja Luka 2015. - Foto: RTRS
Dobitnici nagrada 14. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banja Luka 2015.Foto: RTRS

Predstava "Don Kihot - Telemanova priča iz snova je čudesna priča španskog bibliofila Kihana Alonsa, koji je jednog dana sebe proglasio Don Kihotom od Manče i odlučio da spasi svijet od zla, prikazana je kroz fragmente i na sceni naglašavajući njegov susret s vjetrenjačama.

Žiri u sastavu Biserka Kolevska, Dragana Bošković i Ljubica Ostojić nagradu za najbolju režiju dodijelio je Zenleu Franku za režiju predstave "Don Kihot".

Među nagradama festivala, čiji je organizator i domaćin Dječije pozorište RS je i pet glumačkih priznanja.

Ove nagrade pripale su Krasimiru Dobrevu za ulogu u predstavi "Mali čarobnjaci" Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne i Ivanu Gontku za ulogu u predstavi "Don Huan" Teatra iz Nitre u Slovačkoj.

Јednu od glumačkih nagrada dobio je i Ivan Lučić za ulogu u predstavi "Deveta ovčica" Dječijeg kazališta "Branko Mihaljević" iz Osijeka, ali i Saša Latinović za izuzetno ostvarenje u predstavi "Kako je otkriveno letenje" Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Kolektivna glumačka nagrada pripala je ansamblu Mini teatra iz Ljubljane za predstavu "Јurček i tri razbojnika".

Specijalna nagrada za promovisanje univerzalne ideje o ljudskoj slobodi dodijeljena je Pozorištu lutaka iz Niša za predstavu "Zlatokosa".

Nagrada za scenografiju ove godine nije dodijeljena, ali je žiri odlučio da dodijeli nagradu za najbolje lutke, koja je pripala Stefki Kjuvlijevoj za lutke u predstavi "Labudovo jezero" Dečijeg pozorišta iz Kragujevca.

Direktor festivala Predrag Bjelošević dodijelio je specijalnu nagradu Tradicionalnom turskom teatru sjenki iz Istanbula, za očuvanje lutkarske tradicije, a festival je i bio u znaku ovog turskog teatra.

Na festivalu je od 3. oktobra do danas izvedeno 13 predstava pozorišta iz Turske, Hrvatske Bugarske, Slovenije, Srbije, Argentine, Njemačke.