latinica  ћирилица
08/10/2015 |  13:32 | Autor: TANЈUG

Damask: Rusi za nekoliko dana više nego koalicija za godinu

Uključivanje Rusije u direktnu borbu protiv terorizma u Siriji izmjeniće situaciju na Bliskom istoku i u čitavom svijetu, izjavio je danas zamjenik sirijskog ministra inostranih poslova Fejsal Mikdad, dodajući da je ruskim vazdušnim napadima u toku nekoliko dana postignuto više rezultata nego za godinu dana od formiranja koalicije, predvođene SAD-om.
Napadi Rusije na ID / arhiva (Foto: Sputnik/Pavel Gerasimov) -
Napadi Rusije na ID / arhiva (Foto: Sputnik/Pavel Gerasimov)

"Napadi iz vazduha koje su ruske Vazduhoplovno-kosmičke snage izvele tokom samo nekoliko dana, imaju daleko više rezultata nego međunarodna koalicija za više od godinu dana, od momenta njenog formiranja", rekao je Mikdad sirijskoj nacionalnoj TV, a prenosi TASS.

Prema riječima zamjenika šefa sirijske diplomatije, Rusija je stupila u operaciju protiv terorizma kada je postalo jasno da se "međunarodna koalicija, koju predvode SAD, ne odnosi iskreno prema toj borbi".

Rusija je 30. septembra na molbu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada počela da izvodi vazdušne udare po objektima IS u Siriji a, prema posljednjim podacima, naneseno je 112 udara i juče je sa brodova iz Kaspijskog mora ispaljeno 26 krstarećih raketa.

Ambasador Sirije u Moskvi Rijad Hadad ranije je rekao da je u ruskim vazdušnim udarima razrušeno oko 40 odsto infrastrukture IS.