latinica  ћирилица
08/10/2015 |  14:02 | Autor: SRNA

Poljska: Đavola progoni 130 "istjerivača"

Poljaci se sve više plaše đavola, pa je u Poljskoj već "zaposleno" 130 egzorcista (istjerivača đavola). Varšavska biskupija podstiče strah ljudi od đavola - ona je vjernicima podijelila upitnik pod nazivom "Јeste li opsjednuti?".

Upitnik sadrži niz pitanja na osnovu kojih vjernici, navodno, mogu da utvrde da li je đavo ušao u njih.

Јeste li se bavili jogom ili borilačkim vještinama? Јeste li izgovarali imena drugih bogova? Јeste li slavili Noć vještica?

Svako ko na jedno ili više pitanja odgovori potvrdno može biti u opasnosti.

Upitnik Varšavske biskupije označava kao loše i popularne filmove poput "Zvjezdanih ratova", "Indijana DŽonsa", "Ukletog hrama" i slične.

Vjernici su, navodno, "u opasnosti od đavola" ako vole da slušaju DŽona Lenona, Majkla DŽeksona ili Boba Marlija!

Mada su neki mediji i društvene mreže ismijali ovaj upitnik, katolički mediji sačinili su ozbiljne izvještaje na temelju tog kontroverznog materijala.

Kako navode zagovornici egzorcizma, znakovi da je đavo zaposjeo nekoga su - pretjerana odbojnost prema simbolima i istinama vjere, strašan smrad i hladnoća, uz klasičnu levitaciju.

Egorcista Slavomir Sosnovski ne želi da tokom seanse klijente veže svojim pojasom, kao što navodno čine neki egzorcisti u Italiji jer to smatra prenasilnim.

Umjesto toga, zamoli nekog bližnjeg da drži opsjednutu osobu tokom rituala ako se pojavi potreba za tim.

On ne vidi nikakvo protivrječje između onoga čime se bavi on i psiholozi.

Ako je osoba teško povrijeđena tokom djetinjstva, ona je ranjivija prema zlu - smatra Sosnovski i navodi da su takvim osobama u odrasloj dobi često, osim terapije, potrebne i molitve kako bi se riješili svojih demona.

U poljskom časopisu "Egzorcist" objavljen je i intervju sa Andžejem Kovalčikom koji je izjavio da su cijele političke stranke opsjednute!

On tvrdi da Njemačkoj "đavo cvate", što je potkrijepio pričom o poznanici koja se "jako razbolila u Berlinu, ali se oporavila čim se vratila u Poljsku".