latinica  ћирилица
08/10/2015 |  16:03 | Autor: Agencije

Moskva: NATO pokušava da izbije na ruske granice

Najnovije aktivnosti Sjevernoatlantskog saveza ne dorpinosi uspostavljanju stabilnosti u Evropi, izjavila je danas zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
NATO u Poljskoj - Foto: AP
NATO u PoljskojFoto: AP

"Prije svega, neophodno je čuti i shvatiti poziciju onih koji tako postupaju. Neka nam oni prvo kažu kakvi su ciljevi i zadaci, a mi ćemo ih poslije komentarisati. Za sada, ono što se dešava u posljednje vreme, ne povećava stabilnost u regionu", rekla je Zaharova, prenosi RIA Novosti.
 Prethodno je britanski ministar odbrane Majkl Felon u Briselu na ministarskom sastanku NATO rekao da Velika Britanija namjerava da uputi manji kontingent u baltičke zemlje.
 Prema Bi-Bi-Siju ,  kontingent se razmješta "radi odvraćanja moguće ruske agresije i jačanja odbrane istočnih granica NATO".
 Britanski javni servis podsjetio je i na pisanje "Fajnenšl tajmsa"  o planovima britanskog vojnog vrha da uspostavi regularno prisustvo vojske na Baltiku i u Poljskoj, na rotirajućoj osnovi.
 U svom komentaru pres sekretar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da NATO novu ekspanziju prema ruskim granicama prikriva izmišljenim izgovorima o prijetnji koja potiče od Rusije i naglasio da će svaki plan o približavanju vojne infrastrukture Alijanse izazvati odgovor ruske strane, navodi RIA Novosti.

"Ne treba da se plaše oni koji nisu povezani sa IS"

Zaharova je, kako prenosi RIA Novosti, rekla da su sve aktivnosti Rusije u Siriji potčinjene glavnom cilju - pomaganju političkog.

Oni koji u Siriji nisu povezani sa teroristima i ne podržavaju ih ne treba da se boje vazdušnih udara ruskog vazduhoplovstva, izjavila je danas zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
"Želim još jednom da ponovim - ruske vazdušno-kosmičke snage u Siriji nanose udare isključivo protiv predstavnika međunarodnog terorizma i onih koji im pomažu. Oni, koji nisu teroristi, ne pomažu im i ne koordinišu svoje poteze sa terorističkim organizacijama, nemaju čega da se boje", kazala je ona.

Ruski avioni

Zaharova je, kako prenosi RIA Novosti, rekla da su sve aktivnosti Rusije u Siriji potčinjene glavnom cilju - pomaganju političkog rješenja.
"Bez toga je nemoguće obnoviti jedinstvo i suverenitet te zemlje na čitavoj teritoriji, osigurati stabilnost i suživot svih etničkih i konfesionalnih grupa", kazala je portparolka ruskog MIP-a.
Zaharova je, takođe, rekla da zvanična Moskva uočava pozitivnu dinamiku u vojnim kontaktima Rusije i SAD, kao i da se protivi prekidu "kanala komunikacije".
"Svi ti kanali stvoreni su da bi se rješavale najkomplikovanije situacije, naročito u kriznim trenucima", rekla je ona, zalažući se za korišćenje svih mogućnosti za koordinaciju.
Podsjećajući da "pre samo tri, četiri sedmice kontakata sa američkim kolegama nije bilo", Zaharova je rekla da sada oni postoje između ministarstava odbrane.
Zaharova je odbacila kao "još jedan mit" tvrdnje da Rusija razmatra mogućnost početka kopnene operacije u Siriji.
Rusija je na poziv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada počela 30. septembra udare iz vazduha po objektima IS u Siriji i do sada ih je bilo više od stotinu. Pored toga, juče je iz voda Kaspijskog mora sa brodova ispaljeno 26 krstarećih raketa.
Mete se biraju na osnovu obavještajnih podataka Rusije, Sirije, Iraka i Irana, navodi RIA Novosti.
U Siriji od marta 2011. traje oružani konflikt u kom je, prema podacima UN, poginulo više od 220.000 ljudi.
Ruska agencija navodi da se vladinim snagama suprotstavljaju odredi ekstremista koji pripadaju različitim oružanim formacijama, a da su najaktivniji ekstremisti IS i Fronta al-Nusra.