latinica  ћирилица
08/10/2015 |  16:48 | Autor: TANЈUG

Beloruskinji Svetlani Aleksijevič Nobelova nagrada za književnost

Bjeloruska spisateljica i novinarka Svetlana Aleksijevič ovogodišnja je dobitnica Nobelova nagrade za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija.
Svetlana Aleksijevič - Foto: AP
Svetlana AleksijevičFoto: AP

U svom obrazloženju, Švedska kraljevska akademija je istakla njeno "polifono pisanje, spomenik patnji i hrabrosti u naše doba".

Kako prenose strani mediji, 67-godišnja autorka poznata je svjetskoj publici knjigama o velikim tragedijama Sovjetskog Saveza: Drugom svjetskom ratu, sovjetskom ratu u Avganistanu, nuklearnoj katastrofi u Černobilju 1986. i patnjama malih ljudi nakon propasti komunizma.

Njene knjige, u kojima je pisala o ovim užasima u prvom licu, prenoseći riječi svedoka kroz svojevrsni kolaž monologa, prevedene su na 35 jezika, ali ne mogu biti objavljene u rodnoj Belorusiji.

Njen prvi roman o ženama u ratu, "Rat nema žensko lice", objavljen 1985, prodat je u više od dva miliona primjeraka.

Takođe je napisala i tri pozorišna komada i scenario za 21 dokumentarni film.

Stalni sekretar Švedske akademije, Sara Darius, rekla je švedskoj televiziji SVT da je uspjela da kontaktira belorusku spisateljicu neposredno prije objavljivanja njenog imena.

"Izgovorila je samo jednu riječ: "Fantastično", kazala je Darius, dodajući da je Aleksijevič "izašla iz okvira novinarstva i razvila novi književni žanr koji nosi njen pečat".

Ćerka seoskih učitelja, Svetlana Aleksijevič je studirala novinarstvo u Belorusiji, koja je u to vrijeme bila dio ŠSR-a.

Izvjesno vrijeme je radila u redakcijama lokalnih listova, a potom i kao učiteljica u provinciji. Nakon dvanaest godina samovoljnog egzila u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj, autorka od 2011. živi u Minsku, u kome je, pod Lukašenkovom diktatorom, u političkom smislu persona non grata.

Autorka je knjiga "Glasovi utopije", "Posljednji svjedoci", "Vrijeme sekond-henda". Dobitnica je mnogih nagrada među kojima se posebno izdvaja nagrada za mir Udruženja njemačkih izdavača koja joj je dodijeljena 2013.

Aleksijevič, jedna od svega 14 žena koje su dosad osvojile Nobelovu nagradu za književnost, uz priznanje će dobiti i ček na osam miliona švedskih kruna (oko 950.000 dolara ili 855.000 evra).

Nagrada će joj biti uručena 10. decembra u Stokholmu, na godišnjicu smrti osnivača Nobelovoh nagrada, Alfreda Nobela (1833-1896), švedskog naučnika i filantropa.

Aleksijevič je boravila u Beogradu 2010. i učestvovala na okruglom stolu o migraciji koji je u Centru za kulturnu dekontamionaciju organizovala Fondacija Hajnrih Bel.