latinica  ћирилица
08/10/2015 |  16:55 | Autor: TANЈUG

Srbiji zajam Svjetske banke od 89,5 miliona evra

Ministar finansija Dušan Vujović i regionalni direktor Svjetske banke Elen Goldstin potpisali su u Limi sporazum o zajmu za Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja u Srbiji u iznosu od 89,5 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

 

Ovo je treći koncesionalni zajam koji je Vlada Srbije potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), afilijacijom Svjetske banke, tokom 2015. godine.

Sredstva ovog zajma koristiće se za finansiranje Programa politike planiranja, monitoringa i koordinacije aktivnosti u cilju razvoja konkurentnosti i zapošljavanja, Programa za promociju investicija i izvoza, Programa za inovacije i Programa za reformu tržišta rada.

Rok otplate zajma je 25 godina sa periodom počeka od 10 godina, pri čemu prva rata za otplatu dospijeva 2026. godine, a posljednja 2040. godine.

Ministar finansija Dušan Vujović je tokom jučerašnjih bilateralnih sastanaka sa predstavnicima SB razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji, planiranim strukturnim reformama i daljoj saradnji Vlade Srbije i ove međunarodne finansijske instutucije.