latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:12 | Autor: TANЈUG

Pahor i Nikolić o zahtjevu Kosova za prijem u Unesko

Slovenački predsjednik Borut Pahor stao je danas u odbranu odluke svoje zemlje da kosponzoriše prijedlog Albanije da se zahtjev za prijem Kosova u Unesko uvrsti u dnevni red Izvršnog savjeta te organizacije, uz obrazloženje da Kosovo ima odgovornost da zaštiti srpsko kulturno nasleđe, prenosi STA.
Tomislav Nikolić i  Borut Pahor - Foto: TANЈUG
Tomislav Nikolić i Borut PahorFoto: TANЈUG

"Kosovo kao nezavisna država ima odgovornost da obezbijedi zaštitu srpskog kulturnog nasleđa na svojoj teritoriji", izjavio je Pahor na konferenciji za štampu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomslavom Nikolićem koji boravi u posjeti Sloveniji.
 Nikolić je, međutim, u obraćanju novinarima istakao da je prijem Kosova i Metohije u Unesko apsolutno neprihvatljivo i zamolio svog slovenačkog kolegu da Ljubljana ne podlegne pritiscima i pomogne Srbiji po tom pitanju, uprkos različitim stavovima dviju država po pitanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.
 Predsjednik Srbije je rekao da je prijem KiM u Unesko za Srbiju neprihvatljiv po više osnova, a prije svega zbog toga što je srpska baština neotuđivi dio bića srpskog naroda, dio njegove istorije, njegova duhovna vertikala.
 Nikolić je rekao i da je zahtjev za prijem Kosova u Unesko pravno neutemeljen i negativno bi se odrazio na ishoda planiranih ekspertskih razgovora o zaštiti imovine Srpske Pravoslavne Crkve i spomenika srpske kulture na Kosovu i Metohiji u okviru dijaloga Beograda i Prištine. 
 "Nasilnim prisvajanjem srpskog nasleđa, Albanci sa Kosova i Metohije pokušavaju da falsifikuju istoriju i indirektno podmetnu cijelom svijetu nekakvu kosovsku naciju kao opšteprihvaćenu činjenicu", rekao je Nikolić.
 On je dodao da je slovenačkog kolegu zamolio da ne podlegne pritiscima, da nam pomogne i da pokuša da razume našu iskonsku potrebu da očuvamo svoje istorijsko nasleđe.  
 "Rekao sam predsjedniku da je paradoksalno to da Albanci govore da su njihovi manastiri, a te manastire čuva Kfor i kosovska policija upravo od njih. Uprkos činjenici da je Slovenija kosponzorisala predlog Albanije da se zahtjev za prijem u članstvo Kosova u Unesko uvrsti u dnevni red Izvršnog savjeta i tome što imamo suprotne stavove oko pitanja nezavisnosti, pozvao sam predsjednika Pahora da uvaži našu argumentaciju i da se u budućnosti slovenačka strana postavi uzdržanije", rekao je Nikolić.
 Prema navodima agencije STA, Nikolić i Pahor su se ipak složili da različiti stavovi na tu temu ne predstavljaju prepreku tome da se dobra saradnja između Srbije i Slovenije nastavi.