latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:19 | Autor: RTRS

Sastanak kod predsjednika bez opozicije (VIDEO)

Lideri SDS, PDP i NDP odlučili su da neće prisustvovati sastanku o aktuelnoj političkoj situaciji koji je za sutra zakazao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Palata Predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Bosić, Ivanić i Čavić tvrde da predsjednik Republike ne izvršava svoje ustavne obaveze i ne radi na jedinstvu Srpske i njenih građana, već, kako tvrde, produbljuje nejedinstvo. Zatražili su formiranje mehanizma koordinacije čiji bi zadatak bio komunikacija između Vlade Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama.

Dok ljuti protivnici iz bošnjačkog političkog korpusa u BiH zbijaju redove, a hrvatski već odavno jedinstveno djeluju – srpski ne odustaju od podjela. Od međusobnih optužbi i negativnog etiketiranja. Poziv predsjednika Republike Srpske na razgovor o akutnim političkim pitanjima, opozicija je iskoristila za kritiku aktulene republičke vlasti, Predsjedniku Srpske, zamjeraju jer, kako kažu, ne poštuje ustavne obaveze.

Mladen Bosić, predsjednik SDS, kaže da nijedna stranka Saveza za promjene neće ići na sastanak." Smatramo da predsjednik Republike Srpske, prije svega, treba da počne da izvršava svoje obaveze da bi se uopšte stvorili uslovi za noramlnu komunikaciju i za nešto što bi bilo u interesu RS", kaže Bosić.

Lider PDP Mladen Ivanić sutra putuje u Bugarsku na ranije dogovorenu međunarodnu konferenciju. Njegovi partijski saradnici Palatu predsjednika RS će zaobići u širokom luku. "Predsjednik traži da razgovaramo, teme za koje ne znamo šta su jer nema dnevnog reda, a istovremeno istog dana kada to traži imate seriju napada na članove PDP s istim optužbama koje su bile i ranije. Dakle kakvo jedinstvo", kaže Ivanić.

I u NDP odbijaju bilo kakvu političku debatu dva bloka u Srpskoj. Suprotstavljeni stavovi, kaže Daragan Čavić, neće proizvesti nijedan zajednički zaključak. "Da bismo uopšte otvorili politički dijalog ove vrste između političkih stranaka, prvo moramo uspostaviti mehanizam koji će omogućiti da zajednički djelujemo i da se uvažavamo na istim principima", kaže Čavić.

U SNSD dolazak opozicionih lidera na zajednički sastanak nisu ni očekivali. Prva je reakcija, nakon odluke opozicije, iz poslaničkih klupa. Predsjednik poslaničkog kluba SNSD Radovan Višković kaže, da se "u NSRS stalno može čuti da kolege iz opozicije non-stop pozivaju na dijalog, a kad im se pruži prilika za taj dijalog onda im strani mentori ne dozvole da dođu na taj sastanak. Ovdje nisu odlučili lideri Saveza za promjene, nego strani mentori".

Kako god, za nešto više od tri mjeseca, ovo je drugi pokušaj predsjednika Republike Milorada Dodika, da za istim stolom okupi predsjednike vodećih političkih partija u Srpskoj. Prvi zakazan za kraj juna, bio je posvećen radu Suda i Tužilaštva BiH.