latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:39 | Autor: RTRS

Dodik: Nedolazak opozicije znak da se ne želi dogovor

Stav opozicionih partija da se neće odazvati na poziv predsjednika Republike Srpske može se tumačiti samo kao njihova želja da ne dođe do bazičnog dogovora i to oslikava njihov odnos prema Srpskoj, poručio je predsjednik Milorad Dodik.
Milorad Dodik, predsjednik RS - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik RSFoto: RTRS

Dodik je najavio da, ipak, neće odustati da ponovo pozove sve političke partije, jer, kako kaže, do dogovora mora da dođe.

Govoreći o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je poručio da će, ukoliko ne dođe do brzih promjena zakonskih pozicija ovih pravosudnih institucija, referendum biti proveden. 

Iza poziva za sastanak svih političkih partija leži jedinstven motiv – dogovor, koji čak i u uslovima totalne disharmonije, mora da postoji na nivou BiH, poručio je Dodik. Odluka opozicije da ne dođe na zakazani sastanak, Dodik tumači kao odsustvo želje da Republika Srpska ima bazični dogovor.

- Ne možete da nam urušavate ravnopravnost na nivou BiH. Ne možete da govorite ima li ili nema predstavnika u BiH kad je to ključno i ne možeo da vam damo podršku, ako nas isključujete iz komisije gde nema srpskih predstavnika. Zato smo htjeli razgovore, oni to neće - rekao je Dodik.

Istakao jeda će nastaviti da poziva predstavnike političkih partija, jer je povukao ljudski potez koji oslikava želju za dogovorom.

- Slušao sam Ivanića, kaže da bi došao, ali ide u Bugarsku. Evo, ja ću da ga sačekam da ima termin i spreman sam da razgovaram o tom terminu. Vidjećemo - kaže predsjednik Srpske.

Ulogu u odbrani pozicije Republike Srpske ima i referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Međutim, kaže Dodik, često se neke proceduralne stvari nameću kao prepreka da se taj referendum ne održi.

- Odgovor na ove koji pokušavaju da nam stalno govore o tome da to nije dobro ili da nije naše pitanje – zašto vi insistirate da to ne bude tako? ... Očigledno da nemaju drugi argument, nemaju argument da se krši Dejtonski sporazum, već imaju samo puku političku silu koju su ovde primjenjivali, ta sila više ne prolazi na taj način kako je prije prolazila. Republika Srpska ima suverenu odluku da sprovede referendum i ako ne dođe do brzih promjena zakonskih pozicija Suda i Tužilaštva Bih taj referendum će biti proveden - reakao je Dodik.

Referendum je mišljenje naroda i tako ga, kaže predsjednik Srpske, treba i posmatrati. Republiku Srpsku i njene funkcije ne mogu da zastraše ni prijetnjama, a ni sankcijama, poručio je Dodik.