latinica  ћирилица
08/10/2015 |  19:18 | Autor: SRNA

Karadžić pisao Ban Ki Munu

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je danas pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da bi mu skrenuo pažnju na ozbiljno pitanje koje se tiče zdravstvenog stanja optuženih u Haškom tribunalu.
Radovan Karadžić - Foto: RTRS
Radovan KaradžićFoto: RTRS

 
Karadžić je u pismu izrazio sumnju da je generalni sekretar UN upoznat o zdravstvenom stanju optuženika u Hagu, te napomenuo da je ovo pitanje iznio administraciji pritvorske jedinice, registru, sudskom vijeću i da su svi oni odbili da preuzmu odgovornost za tu situaciju.

On je naveo da su se u Haškom tribunalu dogodila dva iznenadna smrtna slučaja optuženih, dva samoubistva, a da je 11 zatvorenika oboljelo od teških bolesti, poput raka i leukemije, saopšteno je iz Haškog tribunala.

"Tako visok stepen malignih oboljenja među stotinjak ljudi u pritvorskoj jedinici trebalo bi već da dovede do istrage UN, Međunarodnog komiteta crvenog krsta i Svjetske zdravstvene organizacije", istakao je Karadžić.

U pismu Karadžić ističe da porodice preminulih, kao i onih koji prolaze kroz skupe i komplikovane terapije, zaslužuju pažnju i podrku svih, a posebno od UN.

Karadžić u pismu naveo da je sam nedavno bio na hitnoj operaciji žuči, da ima visok šećer u krvi, a da je bio savršenog zdravlja prije dolaska u pritvorsku jedinicu.