latinica  ћирилица
08/10/2015 |  21:48 | Autor: TANЈUG

Mogerini: Ne prebacujemo odgovornost na Zapadni Balkan

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je večeras da rješenje za migrantsku krizu mora naći u zajedničkom radu i demantovala da EU pokušava da prebaci odgovornost na zemlje Zapadnog Balkana.
Ministarski samit u Luksemburgu - Foto: TANЈUG
Ministarski samit u LuksemburguFoto: TANЈUG

"Svi smo u istom čamcu, imamo zajedničke probleme i tražimo zajednička rješenja", rekla je Mogerini novinarima nakon prvog dijela večerašnje zajedničke sednice ministara pravde i policije zemalja članica EU i država Zapadnog Balkana u Luksemburgu.
 Ona je osporila optužbe da ministri EU, koji su ranije danas usvojili deklaraciju u kojoj se predviđaju mjere za brzu deportaciju migranata koji nisu stekli pravo na azil u treće zemlje, pokušavaju da prebace odgovornost na zemlje Zapadnog Balkana.
 "Naprotiv, ovdje je riječ o zajedničkom prihvatanju odgovornosti, a ne o prebacivanju", kazala je ona.
 Visoka predstavnica je podsjetila da su ratovi u bivšoj Јugoslaviji okončani relativno nedavno, i da to ima dobre i loše strane.
 "Dobro je to što je ljudima još svježe u sjećanju kako je to biti izbjeglica, pa su stoga spremni da pomognu, a loše što sjećanja na rat izazivaju tenzije među susjedima", kazala je ona i dodala da je zajedno sa komesarom za susjedsku politiku i proširenje Јohanesom Hanom uporno radila da se te tenzije smanje.
 "Saradnja nije bila savršena, ali zahvaljujući politici proširenja i regionalnoj saradnji imamo okvir i dobru startnu poziciju da se ona popravi", kazala je Mogerini.
 Žan Aselborn, šef diplomatije Luksemburga, izjavio je da je večerašnji sastanak bio istorijski, jer su se prvi put oko stola okupili ne samo ministri iz EU,nego i sa Zapadnog Balkana, Turske, Јordana i Libana.
 "Imamo okvir za solidno partnerstvo, a ovo je prilika da ga konsolidujemo", kazao je on, dodajući da je cilj večerašnjeg sastanka da se donesu mjere za jačanje kapaciteta tranzitnih država za prihvat izbjeglica, poboljšanje sistema azila i bolja kontrolu granica.
 Mogerini je rekla da je EU spremna da dio pomoći za izbjeglice iz rata u Siriji u zemljama u neposrednom okruženju te zemlje preusmjeri ka Zapadnom Balkanu.
 U te svrhe već je osnovan fond vrijedan 500 miliona evra, a visoka predstavnica je kazala da očekuje da individualne članice daju dodatne donacije, tako da bude dostignuta ukupna suma od milijardu evra.
 Iako je sastanak trebalo da bude završen večeras, ministri su nakon zajedničke konferencije za medije Mogerinijeve i Aselborna nastavili rad.
 Srbiju na ovom skupu predstavljaju šef diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.