latinica  ћирилица
08/10/2015 |  22:02 | Autor: TANЈUG

Srbija: Susprendovana odredba o prinudnoj penziji za žene

Ustavni sud Srbije obustavio je danas primjenu odredbi Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koje se odnose na penzionisanje žena zbog navršenja 60 godina i šest mjeseci života, do donošenja konačne odluke o spornim pitanjima.
Pravosuđe - Foto: ilustracija
PravosuđeFoto: ilustracija

To znači da nijedna žena zbog starosti neće moći da bude penzionisana "kao višak zaposlenih", dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o prijedlogu za ocjenu ustavnosti sporne odredbe Zakona.
 Primjena odredbe, kojom se propisuje zakonski osnov za prestanak radnog odnosa zbog navršenja određenih godina života, a koja se odnosi samo na žene, sporna je sa stanovišta Ustava i zabrane diskriminacije po osnovu pola, zbog čega može da ima neotklonjive štetne posljedice, smatra Ustavni sud.
 "Imajući u vidu da početak primjene spornog člana 20. Zakona ima za posljedicu utvrđivanje prestanka radnog odnosa licima koja ispunjavaju uslove predviđene ovim odredbama, te da mjere racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru podrazumijevaju ukidanje pojedinih radnih mjesta ili smanjenje broja zaposlenih u subjektima na koje se Zakon primjenjuje, Ustavni sud je ocijenio da ove okolnosti predstavljaju neotklonjive štetne posljedice za lica na koja bi se sporne odredbe primijenile", navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu suda.
 Zbog toga, kako se navodi u informaciji, postoje opravdani razlozi da se do donošenja konačne odluke o spornim pitanjima obustave od izvršenja pojedinačni akti koji bi bili doneseni na osnovu tih odredaba.
 Sporni član 20. Zakona glasi: Zaposlenom u javnom sektoru za vreme primjene ovog zakona prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja koji su propisani zakonom za odlazak u starosnu penziju, nezavisno od propisa kojima se uređuje njegov radno-pravni status.