latinica  ћирилица
08/10/2015 |  22:28 | Autor: SRNA

Stefanović: Srbija ne može biti talac migrantske krize

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je večeras u Luksemburgu da Srbija očekuje od EU da što prije pronađe sveobuhvatno rješenje i pripremi plan za zbrinjavanje migranata, ističući da Srbija ne može da bude talac u ovoj situaciji.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

"Za nas nije prihvatljivo da budemo država u koju će se oni koji ne dobiju azil vraćati, a da mi nismo u mogućnosti da te ljude uputimo u zemlje u koje su ušli pre naše", naglasio je Stefanović na Konferenciji o izbjeglicama i migracionim tokovima istočnog Mediterana i zapadnog Balkana.

U slučaju takvih odluka, Stefanović je naveo da će Srbija morati da preduzme sve neophodne mjere kako bi zaštitila svoje nacionalne i bezbjednosne interese, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je na konferenciji, na kojoj je učestvovao zajedno sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, rekao da Srbija želi da bude partner, da sa zemljama EU radi na rješavanju krize, da pomogne u registraciji migranta, što na tranzitnom putu jedina i čini, ali da želi da bude tretirana jednako i partnerski.

"Želimo odgovor šta je politika EU po tom pitanju i ne možemo dozvoliti da Srbija bude talac u datoj situaciji, kada jedan deo Evrope propušta migrante, a drugi deo se ograđuje od njih i pokušava da ih zaustavi", ukazao je Stefanović.