latinica  ћирилица
10/10/2015 |  23:14 | Autor: RTRS

Belgija i Vels direktno, BiH blizu baraža na EP

Fudbalska reprezentacija BiH savladala je Vels, u Zenici, sa 2:0, u 9. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
EP: BiH - Vels (foto: Ј. Hadžić/Avaz) -
EP: BiH - Vels (foto: Ј. Hadžić/Avaz)

Golove su postigli Đurić, u 71. minuti meča i Ibišević u 89 minuti.

Selekcija BiH ima 14 bodova, četiri manje od Velsa, koji se uprkos porazu, kolo prije kraja kvalifikacija plasirao na Evropsko prvenstvo.

Oni su tako prvi put otišli na Evropsko prvenstvo u istoriji, a to će im biti drugo veliko takmičenje posle legendarnog četvrtfinala Mundijala 1958. i poraza od Peleovog Brazila.

“Ovo je najbolji poraz u mom životu. San se konačno ostvario – bili smo kao braća na terenu. Međutim, ovde se ne završava, moramo da nastavimo dalje i pokušamo da uradimo nešto u Francuskoj“, rekao je najbolji fudbaler Velsa Garet Bejl.

Izrael je poražen od Kipra rezultatom 1:2, čime su Kiprani i sebi i selekciji BiH učinili veliku uslugu. Za tri dana BiH igra protiv te selekcije, a pobjedom bi obezbijedila plasman u baraž gdje može otići čak i u slučaju remija na Kipru, ali pod uslovom da Izrael ne pobijedi Belgiju.

Večeras su se na šampionat Evrope plasirali i timovi Italije i Belgije.

Italija je u gostima pobijedila Azerbejdžan 3:1, a Belgija domaćina Andoru 4:1.

Hrvatska je, zbog kazne UEFA, na praznom Maksimiru pobijedila Bugarsku 3:0, i sačuvala nadu da u posljednjem kolu kvalifikacija bude donesena odluka o direktnom plasmanu na Evropsko prvenstvo. Hrvatska će izboriti plasman na Evro ako u utorak pobijedi na Malti, a Norveška ne pobijedi Italiju.

Ako Hrvatska završi kao treća u grupi, tada će plasman na Evropsko prvenstvo tražiti u baražu.