latinica  ћирилица
12/10/2015 |  14:35 | Autor: SRNA

Na listi FZO još 21 lijek novije generacije

Na listu lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uvršten je 21 lijek komercijalnih naziva za nervni sistem i povišeni krvni pritisak, a riječ je o lijekovima novije generacije koji će od 1. novembra biti dostupni osiguranicima.

Na "listu A" uvršten je lijek generičkog naziva "olanzapin", koji će na listi biti zastupljen sa 14 komercijalnih naziva, a ovaj lijek djeluje na nervni sistem, odnosno koristi se uglavnom kod šizofrenije.

Na "listu B" uvršteni su lijekovi novije generacije generičkih naziva "irbesartan" i "irbesartan sa hidrohlorotiazidom", koji će na listi biti zastupljeni sa ukupno sedam komercijalnih naziva, a koriste se kod povišenog krvnog pritiska, saopšteno je iz Fonda.

Lijekovi novije generacije koji su uvršteni na "listu B" umjesto starih predstavnika ove grupe lijekova /"losartana" i "losartana sa hidrohlorotiazidom"/, između ostalog, imaju i nešto nižu cijenu, te će i osiguranici za njih izdvajati manje novca, a procjena je i da će Fond na godišnjem nivou ostvariti uštedu od oko 114.000 KM na ovim lijekovima.

FZO navodi da će ljekari osiguranicima od novembra propisivati navedene lijekove novije generacije za povišen krvni pritisak, umjesto dosadašnjih, jer je, prema ocjeni struke, riječ o efikasnijim i djelotvornijim lijekovima.

Sa liste su povučeni određeni dozni oblici za pojedine lijekove, jer ih više u tim dozama nema na tržištu, ali su i dalje na listi zastupljeni isti lijekovi samo u drugim dozama.

Fond podsjeća da za lijekove sa "liste A" osiguranici plaćaju samo participaciju od 10 odsto referentne cijene lijeka, ukoliko nisu po nekom osnovu oslobođeni plaćanja ove obaveze, dok za lijekove sa "liste B" svi osiguranici plaćaju 50 odsto cijene.