latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:36 | Autor: RTRS

Brojne osude Mektićevog verbalnog napada na novinare RTRS-a (VIDEO)

Nakon jučerašnjeg brutalnog i primitivnog verbalnog napada ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića na novinare naše televizije danas stižu brojna reagovanja. Reagovala su Udruženja novinara Republike Srpske i Klub novinara Banjaluka kao i predstavnici nevladinih organizacija. Svi osuđuju ministra Mektića. Iz političkih partija u Srpskoj poručuju – Mektićevo ponašanje, nema opravdanja.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

I danas reaguju Udruženje novinara Republike Srpske i Klub novinara Banjaluka. Predsjednik banjalučkog udruženja Siniša Vukelić poziva ministra Mektića da se javno izvini novinarima RTRS, a sve članice tzv. Saveza za promjene da osude istup ministra bezbjednosti.

- Kolege novinare pozivam da podnesu tužbe i traže obeštećenje. Pozivamo sve zvaničnike da prestanu sa ovakvom praksom na rad novinara, ukoliko se ponovi ovakav napad na novinare Klub novinara Banjaluka pozvaće sve kolege u Banjaluci  i Sarajevu da bojkotuju njegove pres konferencije ili da ne prenose izjave - kaže Vukelić.

Јučerašnji brutalan napada na novinarke RTRS i pomonjanje njihovih porodica, djece, osuđuju i NVO Udružene žene iz Banjaluke. Poručuju nadležne institucije trebalo bi da ministra Mektića pozovu na odgovornost.

- Ovdje ima posla za RAK, osuđujemo govor ulice - kaže Lana Јajačević, pravna savjetnica fondacije "Udružene žene Banjaluke".

U najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske bilo je riječi o napadu na novinare javnog servisa. Osude stižu i od predsjednika republičkog parlamenta.

- Napad na novinare nije primjeren nijednom zvaničniku, bez obzira na kojoj poziciji bio, bez obzira o kojoj se temi radilo - kaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je vrijeđanje novinara sramotno. Ministar Mektić treba da se izvini.

- Mislim da bi bilo ljudski da gospodin Mektić pogleda svoj snimak, šta je izgovorio, i pominjao djecu koja imaju sjajne rezultate, časna i čestita i da nema pravo da ih pominje i da se sam izvini, ako se ne izvini očekujem od ozbiljnih ljudi da ga smijenE - kaže Stevandić.

Stranački kolega ministra Mektića – poslanik SDS-a u Parlamentu Srpske Miladin Stanić, na pitanje da li će se SDS ili ministar Mektić izviniti za uvrede odgovara da ne rasoplaže tim informacijama i da je "pitanje upućeno na pogrešnu adresu", ističući da ne podržava nikakav lični sukob.

PDP-ov poslanik Branislav Borenović, uobičajeno, lopticu je prebacivao u teren lidera SNSD-a Milorada Dodika.

- Meni je žao kada bilo ko pomene bilo čiju porodicu i mislim da to nije dobro, ali moram vam reći da ako je iko to uradio, to je uradio vaš šef Milorad Dodik - kaže Borenović.

Osude i iz Parlamenta BiH! Siledžijsko ponašanje i napad na novinare RTRS-a osudio je i predsjednik kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac. Јučerašnji napad ministara Mektića na javni servis posljednja je kap u prepunoj čaši.

- RTRS je simbol institucija Republike Srpske....Mektić provodi politiku međunarodne zajednice i Bakira Izetbegovića, koja je politika rušenja institucije RS - kaže Košarac.

Јučerašnje uvrede osudili su i predstavnici OHR-a i Delegacije EU u BiH. Mediji imaju obavezu da objektivno i profesionalno izvještavaju, ali im se mora omogućiti sloboda i nezavisnost da bi obavljali svoj posao, stav je OHR-a. Diskriminatorske izjave o novinarkama RTRS-a, osim što predstavlja uvredu i uzrokuje ličnu traumu, ugrožava slobodu medija izjavio je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi. 

- Bezbjednost novinara preduslov je za postojanje slobode govora i slobodnih medija. Potrebno je ozbiljno se pozabaviti svakom prijetnjom po uslove za rad novinara i mogućnošću da nezavisno djeluju - ističu iz Delegacije EU u BiH.

- Mediji imaju ključnu ulogu u izgradnji demokratije i razumijevanja u BiH. Zato, mogućnost medija da slobodno rade širom BiH ima suštinski značaj i predstavlja mjerilo demokratske zrelosti društva - ističu iz OHR-a.

Iz Kancelarije ombudsmana za ljudska prava BiH kažu da je svako onemogućavanje novinara u obavljanju njihovih dužnosti kršenje medijskih sloboda i ugrožava pravo građana na informisanost. Sloboda medija u BiH odavno je ugrožena, poručila je predsjednica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović. Nijedno novinarsko udruženje iz BiH, sa sjedištem u Sarajevu nije se oglasilo o napadu na novinarke RTRS-a.