latinica  ћирилица
13/10/2015 |  18:11 | Autor: RTS

Bojanke za odrasle? Da, sjajna relaksacija!

U posnjednje vrijeme, bojanke za odrasle postaju sve popularnije među kupcima, o čemu svjedoči podatak da su na "Amazonu" među šest od dvadeset najprodavanijih knjiga.
Bojanka - Foto: RTS
BojankaFoto: RTS

Ova nezaobilazna razonoda za petogodišnjake kod odraslih smanjuje stres, podstiče kreativnost i podsjeća na manje stresna vremena, piše Hafington post.

Psiholog Antoni Martinez preporučuje bojenje kao tehniku za opuštanje.

"Bojenjem se 'prebacujemo' u kreativnije, slobodnije stanje. Aktivnost preporučujem u tihom okruženju, uz neku laganu muziku. Trebalo bi da se prepustite bojama i linijama", savjetuje Martinez.

Klinički psiholog Ben Mihaelis i autorka najbolje prodavane bojanke za djecu, Outside the Lines, Suris Hong, istakli su meditativne prednosti bojenja kod odraslih osoba.

"Bojenje, čiji je cilj poboljšati mentalno zdravlje pojedinca, postoji odavno. Švajcarski psihoanalitičar Karl Јung je, na primer, svojim pacijentima na prelazu u prošli vijek nudio bojenje u mandalama kako bi omogućili oslobađanje podsvjesnog i time postigli balans procesa u tijelu i psihi“, podsjetio je dr Mihaelis.

U svom pionirskom istraživanju podsvjesnog kroz ličnu umjetničku izradu, Јung je primijetio da se motiv kruga neprestano ponavlja i da odražava unutarašnje stanje. Poznavajući filozofske spise Indije, nazvao ih je mandalama kako bi opisao crteže krugova koje su napravili on i njegovi pacijenti.

"Danas znamo u kolikoj je mjeri bojenje mandale korisno i opuštajuće", kaže dr Mihaelis.

Na tržištu je veliki izbor bojanki za odrasle, od onih s cvjetnim mandalama do kreativnih ilustracija, poput onih u Outside the Lines.