latinica  ћирилица
14/10/2015 |  09:08 | Autor: SRNA

Kubanska vakcina u Srbiju stiže do kraja oktobra

Vakcina sa Kube protiv raka pluća "cimavaks EFG" u Srbiju će stići do kraja oktobra, a u prvoj turi obezbijeđeno je 1.680 doza za liječenje 30 oboljelih.
Kubanska vakcina za rak (Foto:pinkradio.com) -
Kubanska vakcina za rak (Foto:pinkradio.com)

Pacijenti će te vakcine dobijati besplatno u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije, KBC "Bežanijska kosa" i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, pišu beogradske "Večernje novosti", pozivajući se na informaciju iz Ministarstva zdravlja Srbije.

Odluka o tome kome će se davati vakcina donosiće se isključivo na osnovu medicinskih parametara, a 1.680 doza biće dovoljno za godinu dana liječenja 30 oboljelih.

Vakcina, koja to i nije u pravom smislu riječi, jer se ne daje preventivno, primjenjuje se u terapiji završnog stadijuma karcinoma pluća od kojeg u Srbiji godišnje oboli oko 6.300 stanovnika.

Prije davanja "cimavaksa EFG", koji je na Kubi u upotrebi od 2008. godine, rade se testovi kojima se utvrđuje kod kojih pacijenata bi lijek mogao da ima efekta.

Kubanci tvrde da ova vakcina može da zaustavi rak pluća i pretvori ga u hroničnu bolest.

U Ministarstvu zdravlja Srbije navode da bi do kraja oktobra trebalo da bude završeni i formalni dio u vezi sa potpisivanjem ugovora sa Institutom CIMAB iz Havane, koji će omogućiti uvoz, a zvanični uvoznik biće Institut "Torlak" iz Beograda.