latinica  ћирилица
14/10/2015 |  16:33 | Autor: SRNA

Škotska: Pacjentu se reaktivirao virus ebole

Britanska medicinska sestra Polin Kaferki koja je u januaru uspješno liječena od ebole nalazi se u kritičnom stanju jer se virus ponovo javio, objavili su danas zvaničnici.
Ebola - liječenje - Foto: ilustracija
Ebola - liječenjeFoto: ilustracija

"Žao nam je što moramo da objavimo da je Polinino zdravstveno stanje pogoršano.Ona je sada u kritičnom stanju i nalazi se na izolovanom odjeljenju Kraljevske bolnice gdje je liječimo je od ebole", navodi se u bolničkom saopštenju.

Oboljela je prebačena u specijalističku jedinicu u Londonu - jedinu te vrste u Velikoj Britaniji, nakon što je prošle sedmice potražila ljekarsku pomoć u bolnici u Glazgovu.

Virus joj je dijagnostikovan prošlog ponedjeljka, ali su je ljekari poslali kući i tako propustili priliku da brzo reaguju, saopštila je sestra Kaferkijeve.

Zdravstveni zvaničnici su kontaktirali i prate zdravstveno stanje 58 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa Kaferkijevom. Čak 40 osoba je imalo direktan kontakt sa oboljelom putem tjelesnih tečnosti, što je zapravo glavni način prenošenja ebole.

Od njih 40, 25 je primilo vakcinu, dok su preostalih 15 ili odbili da prime vakcinu, ili je ne mogu primiti zbog trenutnog medicinskog stanja u kojem se nalaze.

Kaferkijevoj je postavljena dijagnoza ebole u decembru 2014.godine, nakon što se vratila u Glazgov iz Sijera Leonea.

Provela je skoro mjesec dana u izolaciji u Kraljevskoj bolnici, gdje je liječena eksperimentalnim antivirusnim lijekom i krvlju preživjelih od ebole.
Detalji njenog stanja nisu objelodanjeni zbog povjerljivosti podataka pacijenta.

Predavač virologije na Univerzitetu u Redingu Ben Nojman izjavio je da je slučaj Poline Kaferki drugi do sada poznati slučaj "reaktivacije virusa ebole".

On je dodao da su tokom proteklih nekoliko godina sakupljeni dokazi o postojanju psihičkih i fizičkih problema koje osobe preživjele ebolu mogu imati godinama nakon što je virus nestao iz krvotoka.

"Nedavno je otkriveno da u nekim slučajevima može doći do oštećenja očiju i zglobova, što je izazvano virusom ebole koji se razvija u tjelesnim tečnostima unutar manje pristupačnih dijelova tijela", izjavio je Nojman u Centru nauke u Londonu, a prenosi AFP.

Virus ebole je identifikovan u centralnoj Africi 1976. godine.

Najsmrtonosnija epidemija ebole izbila je u decembru 2013.godine, kada je prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, umrlo čak 11.312 od 28.457 pacijenata zaraženih ebolom.

Skoro sve žrtve su bile u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.