latinica  ћирилица
16/10/2015 |  14:11 | Autor: SRNA

Vakcinacija protiv gripa od ponedjeljka

U Republici Srpskoj će u ponedjeljak, 19. oktobra, početi vakcinacija protiv gripa, a cijena komercijalne vakcine za ovu sezonu je 18 KM.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske ističu da se može vakcinisati svako ko želi da se zaštiti od gripa, a posebno se preporučuje trudnicama koje su u većini zemalja prioritetna grupa.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Ljubica Јandrić rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da se vakcine preporučuju hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, te licima koja su tokom obavljanja profesionalne djelatnosti svakodnevno u kontaktu sa većim brojem osoba, poput zdravstvenih, prosvjetnih radnika, policajaca.

Ona je upozorila da se ne smiju vakcinisati djeca do šest mjeseci, osobe sa akutnom infektivnom bolešću praćenom povišenom tjelesnom temperaturom, koje su alergične na jaja, osobe koje su u fazi bolesti i koje su imale reakciju na raniju vakcinaciju.

Nabavljeno je i 15.000 besplatnih vakcina namijenjenih bolesnicima na hemodijalizi, dijabetičarima tipa jedan, osobama koje su imale određene kardiohirurške intervencije, HIV pozitivnim osobama i oboljelima od side, djeci koja boluju od cistične fibroze pluća i koja su prebolovala reumatsku groznicu, za osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, koje u su mirnoj fazi a boluju od malignih bolesti i nemaju kliničke znake bolesti i osobe sa posebnim potrebama.

Јandrićeva je pojasnila da je gripa respiratorna infekcija koja se kapljičnim putem prenosi sa oboljelog čovjeka, a simptomi su curenje nosa, suzenje očiju, suvi kašalj, kihanje, bolovi u grlu, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima. Za otporan organizam grip nije teška bolest i traje oko sedam dana, dok u slučajevima komplikacija dolazi i do upale sinusa, bakterijske upale pluća i određene neurološke komplikacije.

"Nakon pojave temperature, ako u roku od tri dana ne dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, onda je potrebno obratiti se doktoru radi primjene određene terapije", rekla je Јandrićeva.

Specijalista epidemiolog Nina Rodić Vukmir navela je da sezona gripa u Srpskoj najčešće počinje u novembru i traje do aprila, te da za sada nije evidentiran nijedan slučaj ove bolesti. Navela je da u svijetu svake godine, mimo pandemije, tri do pet miliona ljudi oboli od gripa, a više od 500.000 umre od posljedica ove bolesti.

"Najjeftinija, najbezbjednija i najefikasnija mjera prevencije je vakcinacija, kao i svakodnevne opšte mjere prevencije", rekla je Vukmirova.

Nabavljena vakcina je monodozna i proizvedena je u Francuskoj, a zainteresovani se mogu vakcinisati od 8.00 do 14.00 časova.

Iz Instituta navode da se u Srpskoj prosječno u sezoni potroši oko 18.000 vakcina.