latinica  ћирилица
16/10/2015 |  19:14 | Autor: RTRS

Preduzeće HES Vrbas od Vlade Srpske traži 45 miliona maraka (VIDEO)

Preduzeće HES Vrbas po osnovu neispunjenih obaveza za koncesiju od Vlade Republike Srpske traži 45 miliona maraka za nadoknadu štete. Kažu da će zahtjev za obeštećenje predati u ponedjeljak. Ugovor o koncesiji za izgradnju dvije hidrocentrale potpisan je u novembru 2004. godinr, a deset godina, tvrde, trajali su pregovori sa Vladom Srpske kako bi se krenulo u realizaciju.
HES Vrbas - Foto: RTRS
HES VrbasFoto: RTRS

Projekat je kažu doveden u pitanje kada je dodijeljena druga koncesija preduzeću HE Vrbas Mrkonjić Grad za izgradnju male hidroelektrane Bočac 2 prije nekoliko godina, da bi HES Vrbas krajem septembra tražio raskid ugovora.

Za stalna ulaganja 9 miliona, za izgubljenu dobit 36 miliona maraka. U preduzeću HES Vrbas su izračunali koliko obeštećenje im Vlada Republike Srpske treba da isplati zbog, kako kažu, neispunjenih ugovornih obaveza.

Preduzeće HES Vrbas praktično nikada nije ni obavljalo djelatnost zbog koje je osnovano. Nije imalo ni veći broj zaposlenih. Ipak, tvrde da su od 2004. godine, kada im je dodijeljena koncesija, u prosjeku trošili oko milion maraka.

U HES Vrbasu smatraju da projekat ne mogu da realizuju zbog koncecije, koju je dobilo preduzeće HE na Vrbasu iz Mrkonjić Grada za izgradnju male hidroelektrane Bočac 2. Smatraju da ne bi imali ekonomsku opravdanost i traže raskid ugovora. Iz Vlade Srpske poručuju da nije sve tako kako tvrdi koncesionar.

"Vlada Republike Srpske nije zaprimila zvanični odštetni zahtjev od koncesionara `HES Vrbas` niti pravnog zastupnika, što je i logično, jer Ugovor o koncesiji za izgradnju Hidroenergetskog sistema na Vrbasu ima normirane odredbe o raskidu istog za slučaj krivice koncendenta, odnosno koncesionara.
Ovdje je važno istaći da su raskidni uslovi ovog ugovora vrlo komplikovani i vremenski zahtjevni i sam raskid se okončava u ugovorom predviđenom arbitražnom postupku. Stoga smo začuđeni načinom istupa ovog koncesionara što dovoljno govori o pouzdanosti i respektabilnosti istog."

Udruženja za ekologiju ranije su govorila o štetnosti ovih hidroelektrana koje je planiralo da izgradi preduzeće HES Vrbas, a protiv ugovora o koncesiji iz 2004. izjasnila se i Skupština Grada Banjaluka.