latinica  ћирилица
20/10/2015 |  15:15 | Autor: RTRS

Banjaluka- Promocija dokumentarca "Djeca" 26. oktobra

Radio-televizija Republike Srpske organizovaće 26. oktobra u banjalučkom Multipleksu Palas promociju dokumentarnog filma "Djeca" autora Denisa Bojića, koji govori o porodicama iz Srpske koje su u proteklom ratu izgubile po troje djece.
Dokumentarni film "Djeca" - Foto: RTRS
Dokumentarni film "Djeca"Foto: RTRS

U okviru promocije, od 22. oktobra u porti Hrama Hrista Spasitelja biće postavljena izložba fotografija iz porodičnih arhiva i sa snimanja filma, dok će 26. oktobra biti služen parastos za 54 pripadnika Vojske Republike Srpske, kojima je ovaj film posvećen.

Nakon banjalučke, u novembru se očekuje i beogradska premijera i izložba fotografija, nakon čega slijedi festivalski život filma, saopšteno je iz Radio-televizije Republike Srpske.

Autor Denis Bojić kaže da film govori o četiri porodice iz četiri različita mjesta u Republici Srpskoj.

"Podatak da su trenutno žive tri majke koje su izgubile po tri sina koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske bio je polazište za studioznije istraživanje koje me opet dovelo do užasavajuće činjenice da je u proteklom ratu ukupno 18 srpskih porodica izgubilo po troje djece", rekao je Bojić.

Recenzent filma Mladenko Sadžak rekao je da se ovaj dokumentarac udaljio od klasične dokumentaristike i da se po ekspresivnom ritmu, simbolici lajt-motiva, izraženoj "suzdržanoj napetosti", koja mu daje nemalu sugestivnost, a posebno po mozaičkoj kompoziciji, koja spaja i veže sve priče i motive u jednu cjelinu, približio poetici samosvojnosti i artizma, čiji autori nastoje da se oslobode svih ustaljenih postupaka i naslijeđenih klišea.

"Iste tragike, isti roditeljski uzdasi nemoći i tuge, iste ljubavi prema mrtvoj, ali vječno živoj djeci, stvaraju utisak da je svaka od ovih priča, u suštini, istovetna sa bilo kojom od onih preostalih, neispričanih - sve su se naše porodice poginulih i nestalih, kao po nekom nepisanom ali krvnom zakonu, ovdje čvrsto i trajno povezale u bolu, nesreći i ponosu", rekao je Sadžak.