latinica  ћирилица
04/11/2015 |  16:44 | Autor: Glas Srpske

Kubanska vakcina i za pacijente iz Srpske

Pacijentima iz Srpske, koji boluju od raka pluća, biće omogućeno liječenje kubanskim vakcinama "cimavaks EFG" koje su stigle u Srbiju, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja Srbije
Kubanska vakcina za rak (Foto:pinkradio.com) -
Kubanska vakcina za rak (Foto:pinkradio.com)

Ova terapija dostupna je građanima Srbije otprije dva dana i njena primjena je, kako ističu u Ministarstvu zdravlja Srbije, još u početnoj fazi.

- Kubanska vakcina je besplatna za osiguranike zdravstvenog osiguranja u Srbiji i sprovodi se kao studija, jer lek još nije registrovan, dok će detalji primjene te terapije za građane iz regiona uskoro biti poznati - rekao je portparol Ministarstva zdravlja Srbije Marko Pavlović.

Da bi pacijenti mogli biti podvrgnuti terapijama ovom vakcinom moraju imati adenokarcinom pluća, odnosno da su u četvrtom stadijumu bolesti i moraju biti, kako ističe Pavlović, negativni na receptor epidermalnog faktora rasta i da imaju određenu količinu tog faktora u krvi.

- Terapiju je moguće primiti isključivo u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i ona neće biti besplatna za osiguranike zdravstvenih osiguranja drugih država - kazao je Pavlović, koji nije precizirao koliko će ova vakcina koštati za pacijente iz Republike Srpske.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Mirko Stanetić rekao je da su u borbi protiv karcinoma pluća neophodna sva raspoloživa sredstva te da je sjajna vijest što će pacijentima iz RS biti omogućene terapije kubanskom vakcinom u Srbiji.

- Ako pacijenti iz Srpske budu upućivani u Srbiju na terapije kubanskom vakcinom, onda to moraju biti oni kod kojih je bolest uznapredovala i njih treba kvalitetno izabrati na osnovu preporuka ljekara - istakao je Stanetić.

Stanetić je naglasio da kubanska vakcina "cimavaks EFG" nije lijek koji liječi karcinom pluća, već ga kod jednog broja pacijenata pretvara u hronično oboljenje i znatno im produžava život u odnosu na druge poznate lijekove.

Prema posljednjem izvještaju o zdravstvenom stanju stanovništva RS (2013), u Srpskoj petina stanovništva umire od tumora, dok je broj oboljelih od raka pluća 100 pacijenata na 100.000 stanovnika.