latinica  ћирилица
09/11/2015 |  08:10 ⇒ 08:11 | Autor: Blic

Šta se događa u tijelu nakon što popijete gazirano piće?

Da li ste se ikad pitali šta se događa u vašem organizmu nakon što popijete čašu svog omiljenog gaziranog pića? Farmaceut Niraj Naik upozorava da jedna čaša gaziranog pića može da nam naškodi više nego što mislimo i otkiva koji se procesi odvojaju u organizmu iz minuta i minut nakon penušavog napitka.
Gazirani sok - Foto: ilustracija
Gazirani sokFoto: ilustracija


Prvih 10 minuta

Tijelo je u prvih 10 minuta iznenađeno velikom količinom šećera, ali vi ne osjećate promjene u svom organizmu zahvaljujući djelovanju fosforne kiseline. Istovremeno, gazirano piće koje ste popili "oduzima" vašem organizmu vitamine i minerale.

Poslije 20 minuta

Poslije 20 minuta nivo šećera u krvi raste i uzrokuje pojačano lučenje insulina. Јetra počinje da reaguje i da pretvara šećer u zalihe masti.

 Nakon 40 minuta

U ovo vrijeme počinje apsorpcija kofeina. Krvni pritisak raste, a jetra reaguje na to, pa šalje u krvotok još više šećera. Receptori za adenozin u mozgu sada su blokirani i sprječavaju osjećaj umora i pospanosti.

 Poslije 45 minuta

U tijelu se pojačano luči dopamin, koji stvara osjećaj sreće. Sve ovo se dešava i osobama koje koriste heroin.

 Sat vremena kasnije

Gazirano piće guta metabolizam, jer se fosforna kiselina iz pića povezuje s kalcijumom, magnezijumom i cinkom u crevuima, a velika količina šećera u vještačkih zaslađivača uzrokuje pojačano izlučivanje kalcijuma.

 Osim svega ovoga, na zubima će vam se pojaviti mrlje, naročito ako često pijete gazirana pića, a zubi će poslije nekog vremena potamniti.