latinica  ћирилица
09/11/2015 |  08:29 ⇒ 08:31 | Autor: Blic

Kako izbjeći prehladu?

Sa zimom stižu prehlade, koža je suva, a cirkulacija slabija. Ali ne mora da bude tako. Ovi savjeti mogu vas sačuvati od prehlade.
Prehlada (ilsutracija) -
Prehlada (ilsutracija)

Prehladu možete izbjeći

- Pravilna ishrana je osnovni uslov održavanja imuniteta, ali i zdravlja generalno, jer preko nje unosimo sve vitamine, minerale i oligo elemente koji su nam potrebni. U ovom periodu, zbog temperaturnih razlika javljaju se bakterije i virusi koji oštećuju respiratorni trakt i troše imuno ćelije koje brane organizam od bolesti i spoljnih uticaja. Na pijacama još uvijek ima dovoljno svježeg voća i povrća koje treba jesti što češće kako bismo zadovoljili potrebe organizma za vitaminima i mineralima - objašnjava doktor Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u DZ “Voždovac“.

 Ali postoji još načina da se zaštitite od virusa i bakterija.

 1) PAZITE KOЈOM RUKOM ЈEDETE

Kada se nađete na skupovima sa mnogo ljudi, izbjegavajte da jedete rukom kojom ste se rukovali. Tako ćete smanjiti šanse da bakterije prenesete do svojih usta. Češće pranje ruku se podrazumeva.

 2) MIЈENjAЈTE SЈEDIŠTA U ЈAVNOM PREVOZU

Kapljice pune bakterija mogu da lete i do tri i po metara kroz vazduh, potvrdila je jedna studija iz Amerike. Prema tome, ako neko blizu vas kašlje ili kija, okrenite glavu na drugu stranu na 10 sekundi dok se vazduh ne raščisti, a najbolje bi bilo da promijenite mjesto. Prilikom samo jednog kijanja, prenese se do 100.000 kapljica punih virusa u vazduh, a samo 30 je dovoljno da se zarazite.

 PROČITAЈTE ЈOŠ:

Boli vas grlo? Bez panike. Ovaj sirup će riješiti problem za samo četiri sata

Ulje origana: prirodni lijek za prehladu i grip

Kako da ostanete zdravi na poslu u sezoni prehlada

3) MIЈENjAЈTE ЈASTUČNICU

Mijenjajte jastučnicu jednom nedjeljno da biste spriječili širenje bakterija, a jednom dnevno ako dijelite krevet sa osobom koja je već bolesna. Istraživanja su pokazala da virusi žive duže u hladnoj i suvoj okolini, a hladan i suv vazduh može da pogorša kožna oboljenja poput ekcema i psorijaze. Održavajte vlažnost vazduha u svom domu tako što ćete pustiti da se kupatilo prirodno ohladi i da vlaga ispari u vazduh, ostavite vrata od kupatila otvorena nakon tuširanja ili postavite činiju vode blizu radijatora.

 4) SPAVAЈTE

Dobro je poznato da manjak sna utiče na imunitet, zapravo ako spavate manje od sedam sati imate tri puta veće šanse da zaradite prehladu od nekoga ko spava 8 sati. Dodatno spavanje je jako važno ako se već borite sa prehladom jer se tokom sna pune rezerve energije.